ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban l-a demis, luni, pe secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, Codrin Dumitru Munteanu, numind-o în locul acestuia pe Georgeta Gavrilă, care a mai deținut funcția de secretar general în MApN până în anul 2012. În egală măsură, soția lui Alexe Gavrilă, unul dintre primii lideri ai PNL Tulcea, este o persoană apropiată fostului președinte al liberalilor, Crin Antonescu, relevă Puterea.ro și Ziaruldetulcea.ro 

Deși personal nu este înscrisă în vreun partid, ocupând funcții înalte atât în fostul guvern liberal, cât și în guvernul PSD, Georgeta Gavrilă este susținută de PNL, soțul ei fiind un fruntaș liberal și bun prieten cu fostul lider național, Crin Antonescu. Absolventă a Facultății de Metalurgie de la Institutul Politehnic București, tulceanca ocupă, de prin 2000, multiple funcții și posturi bine plătite în administrația centrală. Astfel, din 2000 până în 2005, aceasta a activat ca director al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Din 2005 până în 2012, a fost numită secretar general la Ministerul Apărării Naționale, pentru ca, în perioada 2012-2014, să fie Prefect al Municipiului București. A mai ocupat funcția de secretar general adjunct în Ministerul Energiei, fiind promovată ca secretar general de premierul tehnocrat Dacian Cioloș în ianuarie 2016. Pe 6 septembrie 2017, este numită de premierul Mihai Tudose (PSD) în funcția de secretar general al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ajungând mai târziu secretar general al Ministerului Transporturilor, condus de Felix Stroe, lider PSD Constanța.

La rândul său, Codrin Dumitru Munteanu are un C.V. bogat, ocupând diferite funcții în administrația publică locală și centrală. Între anii 2001-2008 a fost director executiv în Direcția de verificare a legalității actelor, contencios administrativ, resurse umane și relații cu publicul în cadrul Instituției Prefectului Județului Covasna. Între 25 iunie-14 iulie 2008 a fost subprefect de Covasna, fiind imediat numit subprefect de București, până pe 29 ianuarie 2009. A devenit prefect al județului Covasna până pe 8 ianuarie 2010, când este din nou detașat la București, pe funcția de ispector guvernamental pentru Managementul Situațiilor de Urgență în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Din data de 8 mai 2012, revine ca prefect de Covasna, urmând ca, din 30 ianuarie 2013, să funcționeze la București ca secretar general al al Ministerului Apărării Naționale. Pe 7 ianuarie 2020, el este eliberat din funcție de către premierul Ludovic Orban și numit, concomitent, inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, potrivit ziarului România Liberă.  

Despre Codrin Dumitru Munteanu reținem în mod special faptul că, în perioada în care a lucrat la M.Ap.N., a inițiat reabilitarea Crucii de pe Caraiman și a fost unul dintre autorii demersurilor de înființare a cimitirelor pentru eroii români căzuți pe front în Rusia. Totodată, el s-a ocupat și de cinstirea eroilor români din cimitirele de război din Transilvania, fiind considerat de Kelemen Hunor (UDMR), potrivit Mediafax, „unul dintre autorii morali” ai situației din Cimitirul Internațional Valea Uzului.