ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, că a promulgat Codul Fiscal.Şeful statului a explicat şi  de ce a retrimis proiectul în Parlament

"Astăzi am promulgat Codul Fiscal. Codul Fiscal a fost retrimis de mine în Parlament și la momentul respectiv s-a întrebat fiecare de ce am trimis Codul Fsical înapoi și de ce n-am spus nimic. Au fost două motive.", a spus Iohannis, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Preşedintelui, primul motiv a fost legat de faptul că nu avusese loc o dezbatere aprofundată pe această temă.

"După părerea mea, nu avusese loc o dezbatere publică așa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fațete, este nevoie de o dezbatere aprofundată, la care participă toți actorii implicați și informați. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civilă s-a dezbătut înainte de prima aprobare foarte puțin Codul fiscal. Am considerat că așa nu este bine și este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru, după retrimitere, s-a și întâmplat și pot să spun că dezbaterea care a avut loc după retrimitere a fost pe măsura așteptărilor. Bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar și așa consider că a fost în regulă", a afirmat șeful statului.

Iohannis a spus că un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul că măsurile propuse în acest act normativ nu erau potrivite.

"Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal în Parlament a fost legat de ceea ce am putea să numim responsabilitate. Am vrut să se analizeze foarte bine și să se ajungă la concluzia potrivită cu acest Cod fiscal, având în vedere că varianta inițială a propus o relaxare fiscală pe care am considerat-o prea abruptă, prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată mi s-au părut nepotrivite. Însă nu am considerat că este rolul meu, al președintelui, să spun în spațiul public ce măsuri trebuie să rămână, ce măsuri nu e bine să rămână în vigoare. De aceea nu am apărut în această dezbatere și nu am exprimat punctul meu de vedere intenționat, fiindcă am vrut ca acest lucru să îl facă specialiștii, ceea ce s-a și întâmplat", a precizat Iohannis.

Președintele s-a declarat mulțumit de modul în care au avut loc ulterior dezbaterile pe Codul fiscal. 

"Faptul că a doua oară Codul fiscal a fost aprobat practic în unanimitate a fost un lucru foarte bun și a arătat că dezbaterea a fost profundă și responsabilă. Sunt foarte mulțumit de modul în care a decurs dezbaterea publică, inclusiv dezbaterea între partide și votul final. Din aceste motive astăzi am promulgat Codul fiscal", a conchis Klaus Iohannis.