Teodor Meleșcanu este noul Ministru al Afacerilor Externe al României din Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Comentând numirea acestuia, colonelul (r) Ion Petrescu, reputat analist de politică externă și cofondator al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, consideră că Meleșcanu are două obiective prioritare.
 

„Noul ministru de Externe al României are de câștigat două pariuri profesionale inevitabile, în anul abia început. Primul este organizarea vizitei de stat a președintelui României, la Casa Albă. Al doilea îl constituie inițierea consultărilor diplomatice pentru o întrevedere a șefului statului român cu omologul rus. Așa cum există speranțe, verificabile în timp, ce vor fi confirmate sau infirmate, privind ridicarea nivelului de trai al celor mulți, tăcuți, dar votanți, așa ar trebui să apară semnale de demnitate națională la ministerul fără ministru, oricum se numea ocupantul fotoliului numărul 1, din ierarhia oficială a diplomației României.
 
Și primul semn de confirmare a potențialului profesional al noului ministru de Externe va fi vizita sa la Departamentul de Stat al SUA, după instalarea administrației președintelui Donald Trump. Un demers care trebuie să se materializeze înainte de sosirea la Washington a unui premier vecin, vocal, a cărui țară este membră a NATO, dar nu a renunțat la himera anulării Tratatului de la Trianon, care a fost semnat la data de 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria.
 
A doua probă de virilitate diplomatică este un dialog, la Moscova, cu omologul de la Ministerul rus de Externe, în vederea proiectării unei întâlniri între președinții României și Rusiei, cu scopul de a se exprima utilitatea normalizării relațiilor diplomatice, a relansării relațiilor economice și a reamintirii faptului că România de Est, cea dintre Prut și Nistru, a fost desprinsă de trupul țării în împrejurări istorice inițiate la debutul ultimei conflagrații mondiale și menținută ca atare la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, motiv pentru care la București va fi un interes constant pentru evoluțiile celuilalt stat românesc, 2018 fiind un an sensibil pentru respectarea drepturilor românilor la libertate, independență, integritate teritorială, suveranitate și unitate națională a tuturor celor care vorbesc limba lui Mihai Eminescu”, a scris Ion Petrescu în Adevărul.


 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews