Promulgarea legii privind modificarea Legii 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului a dus la confuzii. Și așa cum ne-am obișnuit, aceste confuzii au preluate și amplificate de către rețelele de socializare.

Despre ce este vorba? Într-un articol din Cotidianul, colegii care au anunțat știrea la care ne referim, au ilustrat articolul două versiuni ale stemei României.

În stânga era ilustrată stema de până acum, iar în dreapta ar fi noua stemă, cea de după promulgarea legii de către președintele Iohannis.

Din neatenție, colegii de la Cotidianul au făcut o eroare: în loc să pună stema cea nouă, au postat o variantă de stemă, realizată încă din 1975 de către Jean-Nicolas Mănescu, secretar general al Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” și Constantin E. Ștefănescu.

Această variantă de stemă a fost una dintre propunerile pentru stema țării în 1992, atunci s-a făcut alegerea acestui simbol al statului român.

 Pornind de la imaginea din dreapta acestui colaj, pe internet s-au născut tot felul de explicații conspiraționiste privind simbolista din spatele heraldicii.

În realitate, însă, consultând chiar textul original al Legii cu pricina, se poate lesne observa că proiectul legislativ aduce o singură modificare actualei legi: încoronarea acvilei cu coroana de oțel, simbolul independenței și suveranității statului român. NU se modifică nimic altceva(Textul legii poate fi consultat AICI).

La finalul textului de lege, în cele două anexe, sunt înfățișate noua emblemă și noul sigiliu de stat al României( foto jos), care sunt identice cu cele de până mai ieri, cu excepția notabilă a coroanei de oțel. 

De asemenea, este de precizat că revenirea coroanei pe emblema drapelului României nu semnifică automat revenirea la Monarhie. Serbia, Polonia sau Ungaria au coroana pe stemă și sunt republici.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews