ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu a declarat că procentul de 75% privind proiectele de fonduri europene depuse de România ce au fost respinse de Uniunea Europeană vine din "lipsa unei capacități de elaborare”, și din cauza proceselor din justiție.

Aceasta susține că motivul de respingere poate fi și faptul că proiectele nu au fost bine făcute,  și că o mare parte din bani sunt pierduți din cauza blocajului în procesele din justiție, potrivit Știri pe Surse.

"Rata de respingere a proiectelor arată că nu avem capacitatea de elaborare de proiecte de calitate. Dacă 75% din proiectele depuse au fost respinse pentru că nu au fost bine făcute, atunci înseamnă că avem o problemă. O mare sumă din bani(…)sunt pierduți din cauza faptului că au fost blocați în procesele din justiție. Ceea ce propun eu este analizarea legislației poloneze. Acolo, în termen de 6 luni, orice proces care privește licitații pe fonduri europene trebuie solutionat”, a precizat Corina Crețu.

Chestiunea fondurilor europene întâmpină probleme precum lipsa de transparență și comunicare, probleme strategice în ceea ce privește infrastructura, precum și perioadele lungi din momentul depunerii cererilor de finanțare până la primirea răspunsurilor.

Acestora li se mai adaugă și întârzieri de până la 12 luni în rambursarea banilor cheltuiți, imposibilitatea recuperării de TVA a unor beneficiari, precum și perioadele mari de timp între momentul aprobării cererilor de finanțare și cel al contractării efective.