ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană, prin vocea comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a confirmat, într-un răspuns formulat la interpelarea eurodeputatului PSD Victor Boștinaru, faptul că pentru perioada de programare 2014 - 2020 nivelul de rambursare este zero.

Potrivit sursei citate, conform comisarului european Corina Crețu, „în ceea ce privește perioada 2014 — 2020, nivelul de rambursare este zero pentru Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, având în vedere faptul că nu au fost depuse cereri de plată de către România; în ceea ce privește Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, a fost rambursat un total de 288,9 milioane de euro".

„În anul 2016, România a primit rambursări pentru perioada 2007 — 2013 care se ridică la un total de 3,9 miliarde de euro pentru cele patru fonduri. Tot în 2016, au fost efectuate plăți în avans totale de 722 de milioane euro pentru perioada 2014 — 2020, pe lângă cele 288,9 milioane euro rambursate în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală", se mai arată în răspunsul primit din partea Comisiei Europene.

Potrivit lui Boștinaru, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, „a mințit" atunci când a avansat cifrele de absorbție pentru perioada 2014 — 2020.

„Avansurile totale de 722 de milioane de euro pe care Comisia Europeană le-a acordat României, avansuri care se acordă la fiecare început al unui exercițiu bugetar, nu reprezintă nici absorbție, nici plăți efective și nici rambursări. Nici măcar pentru cele 3,9 miliarde de euro pentru 2007 — 2013, guvernul tehnocrat nu poate să-și aroge merite, pentru simplul motiv că acest exercițiu s-a încheiat la 31 decembrie 2015. Guvernul condus de Dacian Cioloș a eșuat lamentabil acolo unde așteptările erau cele mai mari: absorbția fondurilor structurale și de investiții. Însă, mai mult decât atât, prin întârzierile inexplicabile și inacceptabile în acreditarea Autorităților de Management, plățile din partea Comisiei Europene vor începe abia din a doua jumătate a anului 2017. Dacă în perioada 2012 — 2015, evaluările Ministerului Fondurilor Europene arătau că PIB-ul României a crescut cu 7,5% grație fondurilor europene și a perioadei de vârf în rambursări de la Comisia Europeană, ne putem întreba care vor fi pierderile înregistrate în doi ani și jumătate de absorbție zero?", a declarat Victor Boștinaru, potrivit comunicatului citat.