ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia de Apărare din Senat a adoptat în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziția rachetelor Patriot.

„Discutăm de acest proiect de lege (achiziția rachetelor Patriot – n.r) în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte”, a precizat Fifor în ședința Comisiei de Apărare.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la ședința precedentă a Comisie de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat că primul sistem Patriot va fi achiziționat de către România în a doua jumătate a anului 2019, iar în 2020, acesta va deveni operațional. Comisia de Apărare din Senat a adoptat, luni, în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziția rachetelor Patriot.

„Discutăm de acest proiect de lege (achiziția rachetelor Patriot – n.r) în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. Pentru Armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte”, a precizat Fifor în ședința Comisiei de Apărare.

De asemenea, el a precizat că, în perioada următoare, Guvernul va veni și cu alte proiecte de lege privind achiziționarea altor echipamente.

„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziționarea a șapte sisteme de tip Patriot, configurația 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanță, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum și pachetul de suport logistic inițial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. Sistemul urmează a fi operațional în 2020 și nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română”, a spus Fifor.

Totodată, Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a susținut, în ședința Comisiei de Apărare, că sistemul Patriot permite integrarea și combaterea amenințărilor aeriene în afara frontierelor țării.

„Este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware și software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operațională integrată conform nevoilor forțelor aeriene și terestre”, a spus Ciucă.