ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Noastră România a transmis un comunicat în care critică prelungirea crizei politice din România și păstrarea guvernului „tehnocrat” în fruntea țării.

Prof. univ. dr. Mircea Coșea, Coordonator al Departamentului Economic Alianța Noastră România a analizat efectele devastatoare din economia României pe care le-a avut guvernul Cioloș în primele 11 luni ale acestui an.

Iată comunicatul integral transmis de Alianța Noastră România:

„Criza politică declanșată ca urmare a întârzierii formării noului guvern pe baza majorității rezultate în urma alegerilor conduce la o situație periculoasă pentru procesul general al macrostabilizării ca și pentru starea economiei în anul 2017.

Periculozitatea întârzierii instaurării unui guvern politic se explică prin prelungirea activității guvernării Cioloș, dovedită a fi nu numai incompetentă dar și contrară intereselor poporului român. La adăpostul ipocrit al statutului de „tehnocrat”, Guvernul Cioloș încearcă să se sustragă oricărei răspunderi politice față de faptele sale (deși a intervenit fățiș și partizan în procesul electoral) și, continuând mascarada pretinsei independențe „tehnocrate”,  continuă să ia măsuri de o maximă gravitate, cu efecte negative asupra stabilității economice și standardului de viață al populației.

Considerăm că orice prelungire a funcționării guvernării pretins „tehnocrate” este în dauna intereselor României. Un argument important în favoarea acestei considerații este starea în care se află economia românească ca urmare a guvernării Cioloș. Astfel, deficitul bugetului general consolidat a crescut de patru ori în luna noiembrie a acestui an, în condițiile în care execuția bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, față de un sold negativ de 1,3 miliarde de lei după primele 10 luni ale acestui an. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, în primele 11 luni ale anului deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,73% din PIB, de la 0,17% din PIB în perioada ianuarie. Nu se înregistrează niciun progres în implementarea programelor de dezvoltare a infrastructurii și nu s-au putut accesa fondurile comunitare la nivelul la care ar fi putut alimenta corespunzător fondurile pentru investiții.

Un alt argument îl reprezintă deciziile guvernării „tehnocrate” de a amâna creșterea salariilor unor categorii profesionale ca și de amânare a deciziei de ridicare a nivelului salariului minim pe economie. Toate aceste amânări conduc la imposibilitatea aplicării măsurilor de creștere salarială de la 1 ianuarie 2017, ceea ce prejudiciază unui număr important de salariați din sectorul public.
Cel mai important argument în favoarea urgenței cu care trebuie instaurat un guvern politic și incetarea imediată a funcționării guverului tehnocat îl reprezintă intenția acestuia din urmă de a înstrăina unele dintre cele mai importante active ale proprietății statului român, satisfăcând în acest fel interesele unor grupuri financiare din afara României. Cele mai importante companii ale statului, cu afaceri anuale de miliarde de lei, intră într-un plan de vânzare a unor pachete minoritare de acțiuni.  

Încă din luna octombrie Guvernul a publicat un memorandum, prin care își anunță strategia de atragere a unor investitori privați, în companii precum Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia (CEO), CFR Marfă, CN Aeroporturi București sau CN Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța. Totodată, va reduce pachetul de acțiuni la Rompetrol și va vinde integral ce deține la Sanevit 2003 și alte 22 de societăți propuse de Administrația Domeniilor Statului (ADS).

În concluzie, cu cât perioada de funcționare a guvernului Cioloș se prelungește, cu atât acesta are posibilitatea să-și pună în aplicare strategia de vânzare a acestor companii ale statului, aceasta, ca și alte intervenții nocive, fiind în dauna intereselor majore ale României și ale cetățenilor săi.”, se arată în comunicatul transmis de Prof. univ. dr. Mircea Coșea, Coordonator al Departamentului Economic Alianța Noastră România.