ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Comunităților Evreiești din România a remis presei următorul comunicat de presă, subiectul fiind legat de dezbaterile pe tema legii 217/2015 sau legea antilegionară aşa cum este cunoscută. Despre reacţia iniţială a preşedintelui federaţiei comunităţilor evreieşti, Dr. Aurel Vainer(foto), mai multe detalii puteţi găsi aici.

Iată comunicatul:

 
Dezbaterile recente în legătură cu Legea 217/ 2015 ne determina să intervenim cu următoarea declarație:

Legea 217/ 2015 este o lege de protejare a memoriei victimelor Holocaustului, a celor care au suferit de pe urma antisemitismului instrumentat de fascism, de Mișcarea Legionară și regimul Antonescu. Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Asociația Evreilor din România Victime ale Holocaustului (AERVH) și-au exprimat sprijinul pentru această lege. De altfel, deputatul Aurel Vainer, președintele FCER, a susținut-o în Parlament, afirmând că este un răspuns necesar la recrudescența antisemitismului și negationismului în Europa, care dă curs aplicării prevederilor de justiție și drept. O poziție similară a avut în intervențiile publice președintele AERVH,Liviu Beris.

Prin precizările și definirile care privesc atât Holocaustul din teritoriile aflate sub administrație românească în timpul celui de-al doilea război mondial, cât și caracterul fascist al Mișcării Legionare, Legea 217/ 2015 tratează în mod direct și clar aspectele specifice ale totalitarismului de extremă dreapta în spațiul românesc.

Mișcarea Legionară, practicând teroarea și crimă, a adus prejudicii grave României.

Legea 217/ 2015 nu interzice lecturile de vreun fel sau studiul trecutului recent și nici nu afectează libertatea de exprimare în definiția ei constituțională. Interzice incitarea la ura națională, etnică, rasială sau religioasă sau la schimbarea violenta a ordinii democratice, cultul persoanelor vinovate pentru infracțiuni precum genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război. Totodată, nu permite promovarea, sub forma propagandei, a concepțiilor xenofobe, antisemite și fasciste, inclusiv legionare. Aceste prevederi respecta spiritul textului constituțional și completează Codul Penal.

Menirea de fond a legii este de a contribui la apărarea democrației în fața celor care se folosesc de democrație pentru a încerca să o distrugă. Campania virulenta desfășurată de grupuri neo-legionare după promulgarea legii arată că problema există și ca statul român trebuia să-și creeze instrumentele legale pentru a o gestiona.

Legea 217/ 2015 este o Lege care se referă la totalitarismul fascist. Totalitarismul comunist nu a constituit subiectul acestei Legi, care, amintim, este în vigoare, încă din 2002, când a fost emisă Ordonanța nr. 31. Peste tot în Europa, legi de acest fel se referă doar la Holocaust și fascism, cele privind alte regimuri nedemocratice făcând obiectul unor reglementări separate. Ne exprimăm tot respectul pentru victimele totalitarismului comunist. Este atributul Parlamentului României să decidă dacă și când va aproba o lege similară pentru apărarea memoriei victimelor comunismului.

Președinte F.C.E.R. — Deputat

Dr. Aurel Vainer

Președinte A.E.R.V.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews