Hoyt Brian Lee, adjunctul asistentului pentru Afaceri Europene și Euroasiatice al Secretarului de Stat american, va fi numit ambasador al Statelor Unite în Macedonia, informează Al Jazeera și European Western Balkans.

Conform celor două surse, Lee îl va înlocui pe Jess Baily, cel care fusese reprezentantul SUA la Skopje în decembrie 2014.

Hoyt se află în fruntea Biroului care se ocupă de relațiile SUA cu statele din Centrul și Sud-Estul Europei, inclusiv România, fiind adjunctul asistentei secretarului de stat, doamna Victoria Nuland. Atât Nuland cât și Hoyt au intrat în Departamentul de Stat în 2013, fiind aduși de administrația democrată a președintelui Obama.

De altfel, deși noul președinte Trump și noul secretar de stat, Rex Tillerson, s-au pronunțat pentru schimbarea doctrinei politice externe americane, cu privire la „exportul de democrație”, Hoyt Lee a avut a menținut discursul perioadei Obama, atât la București cât și în alte state din regiune.
 

Sosit în februarie 2017 la București, Hoyt s-a întâlnit exact cu aceiași jurnaliști, reprezentanți ai acelor instituții de presă, „unse” de doamna Nuland în 2014 ca și „reprezentanți oficiali ai presei române” în ochii Departamentului de Stat: Dan Tăpălagă (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negruțiu (Digi 24) și Liviu Avram (Adevărul). De remarcat este că Negruțiu a fost prezent în 2014 ca reprezentant al Gândul, iar în 2017 ca reprezentant al Digi 24. Mențiunea este importantă, deoarece marchează schimbarea prin care a trecut Digi între 2014 și 2017, pentru a deveni „de încredere” pentru emisarii Departamentului de Stat. Remarcabil este și faptul că Evenimentul Zilei și-a pierdut locul odată cu punerea pe liber a echipei formată din Mircea Marian, Grigore Cartianu, Mălin Bot și alții.

Tot doamna Nuland a fost cea care în 2014, într-o întâlnire selectă cu reprezentanții unor ONG-uri se arăta nedumerită că românii nu ies în stradă când vine vorba despre justiție și corupție. ONG-urile respective au fost: Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Expert Forum (EFOR) și Freedom House România. Toate aceste ONG-uri sunt legate ombilical de fundațiile lui George Soroș, fiind invitate constant la Cotroceni atunci când președintele vrea să se „consulte” cu societatea civilă. În doar trei ani, problema doamnei Nuland s-a rezolvat.
 
Doamna Nuland a avut o relație foarte bună cu actualul ambasador al României la Washington, George Maior, lucru recunoscut de-altfel și de fostul șef al SRI, în mod public.
 
În anul trecut de la instalarea lui Hoyt ca șef, de facto, al Biroului responsabil de România, dinspre Departamentul de Stat au survenit mesaje scurte și neobișnuite, de fiecare dată când au existat proteste pe motiv de justiție: o dată în februarie și acum în noiembrie. În februarie 2017, mesajul venea transmis pe o filieră ciudată, despre care ActiveNews va relata zilele următoare,  prin intermerdiul lui Mark Toner, un purtător de cuvânt la Departamentului de Stat. După nici două luni de la comunicat, Toner a fost eliberat din funcție. Iată că și acum, la câteva zile după un alt mesaj neasumat al Departamentului de Stat către România, responsabilul de relațiile cu noastră este îndepărtat de contactele cu Bucureștiul.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews