ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul politic, Ion Cristoiu, a analizat Programul de Guvernare care încă de la început „se aventurează într-o tentativă de a fixa de pe acum momentul prezent în manualele de Istorie din viitor.”

Cristoiu redă câteva rânduri din Document: „Societatea românească a fost martora unei tragedii fără precedent în istoria ei recentă. Mai mult de 50 de vieți au fost pierdute ca urmare a unor carențe de integritate în modul în care administrația din România își servește cetățenii. Această realitate tragică a creat un orizont de așteptare la nivelul societății care a mers dincolo de cauzele ei imediate, și care nu poate fi ignorat. Totodată, a dat un mandat moral partidelor politice alese în mod democratic în Parlamentul României, de a conferi încredere unei formule de guvernare în afara practicii politice consacrate.”

Jurnalistul lasă să se înțeleagă faptul că formarea Guvernului Cioloș e în afara practicii democratice.

”Noi vom spune însă că formarea Guvernului Cioloș e în afara practicii democratice. Înaintea Tragediei de la Colectiv exista, cum există și acum, o majoritate parlamentară, rezultată din alegerile libere și corecte din 2012.
Dacă această majoritate s-a destrămat, ea putea fi înlocuită cu o altă majoritate parlamentară, alcătuită tot din partide care au participat la scrutinul din 2012. Ba chiar alcătuirea acestei majorități în jurul PNL ar fi fost corectă, dacă ne gîndim că PNL pe stil vechi a făcut parte din Coaliția cîștigătoare a alegerilor”, a scris Cristoiu pe blogul său.

Analistul crede că în urma tragediei de la Colectiv a fost dat la o parte mecanismul democratic de formare a unui Guvern.

„Tragedia de la Colectiv a zguduit atît de tare România încît peste noapte tot ce știam în materie de democrație a fost șters cu buretele”, a mai spus Cristoiu, care a mai menționat că nu ceea ce s-a întâmplat în București, nu poate fi comparat cu atacurile teroriste din Franța.

„Incendiul de la Colectiv nu era previzibil pentru Autorități.”, a precizat jurnalistul, adăugând că în Franța a mai avut loc un incident de acest fel, atentatul Charlie Hebdo.

În final, Cristoiu se întreabă dacă nu cumva tragedia din Colectiv a schimbat întreg sistemul democratic din țara noastră.

”Deși responsabilitatea statului e uriașă, în Franța n-a demisionat nici măcar ministrul de Interne. Nimeni nu i-a cerut demisia.

La noi a demisionat Guvernul Victor Ponta. Și nu de bunăvoie, ci sub presiunea Străzii. Să admitem că Victor Ponta atîrna ca premier de un fir de ață. Să admitem că Tragedia de la Colectiv a fost briciul care a tăiat ața care trebuia să fie cel puțin funie. Ca urmare a Tragediei Colectiv, în România a avut loc însă Punerea între paranteze a întregului Sistem democratic. Nu vi se pare prea mult, dacă ne gîndim la urmările Tragediei din Franța?!”, a reacționat analistul.