"Este o mare modă să fii politician și totodată patriot. Să introduci mesajul patriotic în arsenalul electoral. Și să încerci să câștigi voturi gâdilând sentimentele naționale ale cetățenilor. Concursul de patriotism este o mare mizerie" - afirmă Sorin Roșca Stănescu într-un editorial.
 
Jurnalistul remarcă tendința tot mai pronunțată a partidelor de a exploata, în goana după voturi, sentimentele patriotice ale românilor. George Soros, prin sistemul de organizații pe care le finanțează, promovează globalismul în dauna politicilor naționale, atacă pe toate căile orice tentativă de a reclădi statul național român, forțează statele de la periferie să se deznaționalizeze și să se globalizeze, pentru ca resursele lor să poată fi stoarse cât mai eficient de cei puternici.

"Până și partidul lui Nicușor Dan, un produs al unor ONG-uri cu profil, în general, antinațional, cu orientare globalistă, a început să dea semnale din ce în ce ,ai insistente, în sensul ocupării unui teren electoral prin exploatarea sentimentelor patriotice ale românilor. Așa ceva este strigător la cer.
 
Să ne înțelegem bine, eu niciodată nu l-am acuzat pe George Soros pentru ceea ce face. Spre deosebire de mulți alții. Dar este o realitate. Sistemul mondial de fundații pe care acesta l-a creat și îl teleghidează, și în special rețeaua de ONG-uri din Europa de Est, a început bine, prin a combate naționalismul extremist care vicia societatea la începutul anilor 90, și a sfârșit prost, prin promovarea ostentativă a globalismului în dauna politicilor naționale. Iar globalismul în Europa de Est înseamnă, așa cum s-a văzut, intrarea ostentativă a multinaționalelor într-o luptă și într-o concurență nimicitoare pentru industriile autohtone, acapararea violentă a piețelor de desfacere, adjudecarea, la prețuri umilitor de mici, a resurselor și a forței de muncă și pervertirea întregului sistem educativ. Ca să nu mai vorbesc de un complex întreg de mesaje și acțiuni care, în România cel puțin, lezează Biserica noastră ortodoxă.

Aceste fundații Soros, care au acordat numeroase burse unor tineri înzestrați și unor jurnaliști, care au susținut un timp, mai ales în anii ‘90, în mod viguros, presa independentă, astăzi, atacă pe toate căile, la temelii, orice tentativă de a reclădi statul național român. Așa se explică de ce George Soros și fundațiile controlate de acesta în România se afla într-o conexiune perversă cu guvernul Cioloș și cu politicile pe care acesta le promovează.

(...) La fel se va întâmpla, inevitabil, și cu asaltul rețelei Soros din România asupra puterii executive și, mai nou, asupra puterii legislative prin intermediul partidului controlat de ea și intitulat, în mod abject, Uniunea Salvați România.

Asistăm astăzi, cum am asistat și ieri, la un adevărat exercițiu de front. Prin mesaje extrem de dure, de agresive, sunt manipulați mii de oameni, în special tineri, pe rețele de socializare, utilizând, în mod cinic, drept pretext drama familiei Gigină. În realitate, antrenamentul este făcut pentru a întări puterea și capacitatea de luptă a unui nou partid politic, care se pretinde anti-sistem, dar care vrea să intre în sistem, pe calea alegerilor parlamentare, pentru a exercita un control asupra lui. Ei bine, până și acest partid, esențialmente antinațional, a început să lanseze ostentativ mesaje de tip patriotic", scrie Sorin Roșca Stănescu pe corectnews.com.
 
Jurnalistul se întreabă cum ar putea fi patriotice partidele mari care s-au perindat la putere și care au deznaționalizat economia, au vândut resursele naționale pe nimic sau cele mici, emanația celor mari, care au intrat în acest concurs de patriortism? Există și o excepție: 

"Am utilizat acest exemplu extrem, pentru a mă face mai bine înțeles atunci când acuz PSD, și în special pe Liviu Dragnea, de demagogie și populism. (...) PSD a devenit un partid al marilor patrioți, care susține întru totul și în mod hotărât cele mai înalte idealuri naționale. Brusc și peste noapte!

Mă aștept ca și PNL să facă la fel. Deși, în cazul PNL, până la un punct, ar fi acceptabil. Pentru că - nu-i așa? - tot eu am afirmat, în repetate rânduri, că PNL își pierde susținerea electorală întrucât și-a pierdut substanța liberală, dar și substanța națională. Pe care, iată, o adună de pe jos, în mare viteză, socialiștii. (...)

Pe acest fond, a scos capul și Partidul România Unită, puternic pompat, un timp, până când s-a umflat prea  tare, de către PSD. Și acest partid a intrat în competiție încălecând tot vehiculul naționalist.

Excepția ar putea fi, și sunt toate semnalele că e, Alianța Noastră România. O mișcare politică în care nu am identificat, până în acest moment, nici mimetism, nici duplicitate, nici fals în declarații și deloc complicitate la deznaționalizarea României. ", conchide Roșca Stănescu.