ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În week-end-ul ce urmează, ziaristul și antreprenorul american Dennis Prager va conferenția la Cluj-Napoca și București.

Prager este una dintre personalitățile conservatoare ale Statelor Unite, un om aflat în linia întâi a războiului cultural pentru sufletul Americii. A înființat PragerU, un fel de „școală” în care profesori sunt diferite personalități americane, ce vorbesc tinerilor - pe limba lor - despre viziunea conservatoare asupra vieții. Filmulețe de pe canalul său de youtube, PragerU, au fost prezentate și pe ActiveNews.

Dennis Prager are argumente excelente pro-viață, pro-familie, împotriva corectitudinii politice, a marxismului cultural etc. Dar în același timp, Praeger susține organismele modificate genetic sau corporațiile multinaționale. Și e firesc să fie așa. Pentru că țin de promovarea capitalului american, iar conservatorii americani țin cu America și interesele sale. 

Dar eu, ca și conservator român, trebuie să țin cu capitalul românesc. Și cu toată dragostea pentru Denis Prager și conservatorii americani, atunci când interesele economice românești intră în conflict cu cele americane, atunci nu am dubii.

Și așa ajungem la partea a doua. În periplul său prin România, Denis Prager va dialoga cu Horia Roman Patapievici, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și Mihail Neamțu. Aceștia i-au fost prezentați, probabil, ca fiind „conservatorii români”.

O analiză mai atentă arată că în timp ce Dennis Prager e primul în bătălia cu „establishmentul” american, mai ales în ceea ce privește libertatea cuvântului, Horia Roman Patapievici sau Teodor Baconschi au fost loviți de muțenie în ultimii ani pe subiectele fierbinți. Bunăoară, și TB și HRP au evitat să semneze apelul public de solidarizare cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, domnul Vasile Bănescu, ce tocmai a fost judecat pentru...uzitarea dreptului la libertate de exprimare. Spre cinstea sa, Mihail Neamțu, a semnat.

Nici pe tema referendumului pentru familie sau a CPF nu am văzut luări de poziție din partea „conservatorilor români”. Ba dimpotrivă: domnul Baconschi a distribuit un interviu delirant al lui Iulian Fota, în care acesta dă de pământ cu Coaliția, Eminescu, istoria națională, etc. În America lui Prager, un astfel de personaj ar fi catalogat drept „progresist anti-național”, nu „simplu și realist”. 

În timp ce Dennis Prager a investit într-un canal de youtube pentru a le vorbi tinerilor și americanilor pe limba lor, domnul Baconschi se declară de-acord cu un articol în care domnul Aligică ironizează tocmai propunerea ca intelectualii „să coboare în arenă” și să încerce să vorbească oamenilor simpli, pe limba lor.

A spus domnul Horia Roman Patapievici în aceste zile: „Părerea mea este că România trebuie să se înarmeze puternic. Și anume – să se înarmeze inteligent, așa cum Statul Israel se înarmează inteligent. Trebuie să avem servicii secrete puternice, naționale și animate de pașoptism. Le-aș numi așa: Divizia C.A Rosetti, Divizia Titu Maiorescu, ca să-și amintească de unde vin, că nu sunt comuniști. Trebuie să avem o armată flexibilă, așa cum are Israelul o armată flexibilă. Să nu ne bazăm că va lupta cineva în locul nostru, când va veni momentul să se întâmple acest lucru și să nu ne văicărim sub forma ‘Vai de mine! Nu se poate! Există înarmare nucleară! Nu se poate face nimic!’ și să ne punem palma în fund. E formula cea mai greșită, amintind de anul 1940, care este anul dezonoarei noastre”.

Are dreptate HRP când spune că România trebuie să fie bine înarmată și că trebuie să luptăm noi, nu alții. Dar cum poate susține un conservator că ai nevoie „de servicii puternice” într-o țară în care ies la iveală tot mai multe implicări neprincipiale ale serviciilor în viața socială și politică a țării?! Cum poate susține un conservator că C.A. Rosetti este „model”, când respectivul a fost un extremist de stânga, un progresist fanatic? Un conservator, Mircea Vulcănescu, susținea că pașoptismul „a rupt cultura română”. HRP susține pașoptismul. Poate așa se explică tăcerea prelungă a domniei sale în acești ani în care numele lui Mircea Vulcănescu a fost maculat în fel și chip...

Dennis Prager susține excepționalismul american. Sunt pline canalele sale de comunicare de mesaje care atestă că „America este cea mai măreață țară care a existat vreodată”. Noi, ne spun „conservatorii români”, suntem autohtoniști, pășuniști, nostalgici și/sau putiniști când cerem ca numele țării să fie pronunțat cu respectul care i se cuvine.

Tot dânșii reușesc performanța de a afirma că țara noastră este un „glod ancestral, numit și Grădina Maicii Domnului” și în același timp să se prezinte ca și „conservatori”. Conservatori, poate. Dar nu conservatori români.
 
Concluzia: dacă vrem să fim conservatori, trebuie să ne păstrăm pe linia marilor precursori ai noștri: de la Eminescu la Mircea Vulcănescu. Adică a predaniei.
 
Ascultați-l pe Dennis Prager!