ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După consultările pe tema legilor securității dintre președintele Klaus Iohannis și partide, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor, declară că la Cotroceni există suportul pentru înființarea unei comisii parlamentare dedicată interceptărilor, pe modelul celor privind activitatea SRI și SIE.

Scopul acestei structuri aflate sub control civil ar asigura un "mecanism de echilibru și control reciproc" între instituțiile statului, dar ar fi și o modalitate de verificare a eventualelor plângeri formulate de cetățeni care s-ar putea considera "vătămați nejustificat" de activitatea unei astfel de autorități în domeniul interceptărilor.

"Normal că este necesar ca orice autoritate în materia interceptărilor, indiferent în coordonarea cărei instituții s-ar afla, să fie supusă, așa cum sunt și celelalte structuri din domeniul securității naționale, controlului civil și democratic exercitat de Parlament. Fie prin intermediul structurilor stabilite printr-un cadru legislativ, așa cum va stabili această comisie parlamentară specială, fie prin realizarea unei alte comisii speciale organizate în acest scop, al controlului privind activitatea de interceptări.

Ar putea acea terță autoritate să propună o măsură de reparare a situației, de corecție și de sancționare. Din acest punct de vedere, suntem întru totul de acord că trebuie să existe, la nivelul Parlamentului, o astfel de entitate care să asigure controlul parlamentar asupra interceptărilor", a precizat consilierul prezidențial, pentru News.ro, citat de b1.ro.