ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a anunțat că instituția va organiza în 25 sau 26 august un miting de 10.000 de oameni la Cimitirul din Valea Uzului, potrivit site-ului Transindex.ro, citat de G4Media.

26 august este Ziua Memorialului pentru soldați în memoria soldaților căzuți din Valea Uzului, potrivit sursei citate.

Reamintim că CJ Harghita revendică suprafețe importante de teren din județul Bacău, inclusiv terenul pe care se află cimitirul de la Valea Uzului. Revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat.

În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.

Până la începutul primăverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Pe 6 iunie, o mare manifestație a unor asociații patriotice românești a adus peste 1.000 de oameni la Valea Uzului. În contrapartidă, autoritățile locale au adus câteva zeci de cetățeni pentru „a apăra cimitirul”. Nu s-au înregistrat incidente.
 
Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că va lua cimitirul de la Valea Uzului în administrare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews