Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a anunțat că instituția va organiza în 25 sau 26 august un miting de 10.000 de oameni la Cimitirul din Valea Uzului, potrivit site-ului Transindex.ro, citat de G4Media.

26 august este Ziua Memorialului pentru soldați în memoria soldaților căzuți din Valea Uzului, potrivit sursei citate.

Reamintim că CJ Harghita revendică suprafețe importante de teren din județul Bacău, inclusiv terenul pe care se află cimitirul de la Valea Uzului. Revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat.

În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.

Până la începutul primăverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Pe 6 iunie, o mare manifestație a unor asociații patriotice românești a adus peste 1.000 de oameni la Valea Uzului. În contrapartidă, autoritățile locale au adus câteva zeci de cetățeni pentru „a apăra cimitirul”. Nu s-au înregistrat incidente.
 
Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că va lua cimitirul de la Valea Uzului în administrare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews