ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la președinte să verifice dacă acuzațiile lui Traian Băsescu la adresa șefilor unor instituții de forță se susțin, Iohannis i-a trasmis că, în calitate de cercetat penal, nu poate pune în discuție funcționalitatea statului de drept.

"Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA și SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni.(..) În condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la Președintele României să-și folosească întreagă autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru  a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul Președinte al României.

(..). În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, Președintele României va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea”, se arată în comunicatul transmis de președintele Senatului. 

Răspunsul de la Cotroceni a venit indirect, în urma unei solicitări transmise de Hotnews. 

"În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora. În același timp, etichete de tip "stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese", spune Klaus Iohannis.

Concluzia? Cine e acuzat de DNA nu poate contesta modul în care organismul anti-corupție își face treaba, ba mai mult, la fel stau lucrurile în cazul în care ar reclama nereguli în curtea SRI. Pe logica președintelui Iohannis, condamnații sau cercetații penal n-ar trebui să fie surse credibile de denunțuri pentru noi dosare ale procurorilor anti-corupție, doar nu se poate pune bază pe spusele lor.