ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa celor Trei Mări este un format nou și a pornit promițător, fiind girat de președintele Statelor Unite și caracterizat de George Firedman ca un demers de stăvilire a expansiunii Rusiei.

Donald Trump a participat la prima întâlnire al Inițiativei, ținut zilele trecute la Varșovia și, consideră un fost ministru de Externe român, nu este exclus ca liderul de la Casa Albă să repete această mișcare în 2018, când reuniunea va avea loc la București.

„Este cât se poate de semnificativă această inițiativă (formatul Inițiativa celor Trei Mări - n.r.), plecând și de la faptul că a generat reacții. Reacții, iată, oarecum surprinzător, de sprijin din partea Statelor Unite, prin prezența președintelui american și prin discursurile, prin ideile pe care le-a pus în operă, extrem de interesante și extrem de atent gândite, totuși. Pentru că țin de un orizont politic pe care, se pare, Statele Unite vor să-l anunțe în Europea de sud-est. O zonă părăsită și din punct de vedere militar, și din alte perspective de către Administrația Obama, iar pe de altă parte din punct de vedere al europenilor", a explicat Cristian Diaconescu pentru Digi 24.

Fostul ministru de Externe mai consideră că SUA, prin arhitectura Inițiativei celor Trei Mări, ar putea remodela dinamica europeană în dosarul energetic. Un dosar care continuă să fie sensibil și sursă de disensiuni între partenerii europeni, date fiind abordările diferite în relația cu Federația Rusă.

„Marea Neagră nu poate lipsi din niciun proiect coerent, ori din acest punct de vedere evident că a colabora cu România este cât se poate de important. Ceea ce este în egală măsură important este ca România să aibă un proiect. Un proiect care, fără a antagoniza restul partenerilor viitori, poate, vom vedea, să fie în același timp coerent pentru țara noastră și pentru regiune", mai susține Cristian Diaconescu, sugerând totodată că alegerea Bucureștiului drept gazdă a summitului Inițiativei Celor Trei Mări, în 2018, nu a fost o întâmplare. Este, însă, posibil ca președintele Trump să repete și în 2018 gestul din 2017? Cu alte cuvinte, după momentul Varșovia, să participe și la întâlnirea de la București al Inițiativei celor Trei Mări? „Dacă va exista un proiect, cred că va veni", conchide fostul ministru de Externe.

Recent, una din cele mai avizate voci ale geopoliticii, analistul George Friedman, caracteriza Inițiativa celor Trei Mări drept un demers de stăvilire a expansiunii ruse, un demers care se impunea de la sine.