ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:20 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, la Parlament, că afirmațiile lui Traian Băsescu privind minoritățile sunt „absolut inacceptabile” din partea unui fost președinte al României, care „a distrus” România și care „a cerșit” de două ori voturile maghiarilor și al secuilor.

 „Tot timpul sunt deschis la dialog, cu oricine, inclusiv cu Traian Băsescu, dar asta nu înseamnă că noi vom lua altă decizie. Traian Băsescu astăzi a făcut niște declarații absolut inacceptabile de la un fost șef de stat care a distrus 10 ani România. Are un mandat în spate care poate fi discutat oricând și el a cerșit voturile maghiarilor, secuilor de cel puțin două ori”, a afirmat președintele UDMR.

Kelemen Hunor l-a catalogat pe Traian Băsescu ca fiind „un om iresponsabil”.

„Și să vii și să spui ceea ce a declarat el astăzi înseamnă că ești un om iresponsabil. Dacă face așa ceva un ziarist, un politician oarecare, nu spun nimic. E vorba de fostul șef al statului”, a conchis deputatul UDMR. 
 
ACTUALIZARE 14:55 Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat marți că negocierile cu UDMR au fost oprite pentru a nu alimenta speculațiile că se face „un troc” cu Uniunea maghiarilor. 

„Am constatat de dimineață că erau mult prea multe lucruri aș spune în discuție, în negociere și nu aveam timp literalmente pentru a face o treabă serioasă și responsabilă. Ca atare, am hotărât să oprim această discuție pentru a o putea relua la o dată pe care n-aș putea să v-o precizez, într-un cadru mult mai liniștit, mult mai calm. Acum am văzut toate speculațiile care se făceau referitoare la un troc cu UDMR. Pentru ca să nu se instaleze această idee, am hotărât să oprim discuțiile. De altfel, așa cum am spus, PSD împreună cu ALDE avem voturile necesare, avem majoritatea pentru moțiunea de cenzură, așa că nu avea rost să insistăm pe această direcție, care putea să fie speculată devaforabil împotriva noastră și să creeze anumite îngrijorări membrilor noștri sau simpatizanților noștri", a spus Tăriceanu înaintea ședinței Biroului Politic al ALDE, scrie Agerpres.

Întrebat dacă se va mai discuta cu UDMR în vederea formării noului guvern, Tăriceanu a negat. 

"Nu. Ulterior nu înseamnă până la formarea guvernului. Ulterior înseamnă anul acesta, anul viitor, nu știu să vă spun", a adăugat președintele Senatului, relatează Agerpres
 
ACTUALIZARE 14:32 UDMR a anunțat că nu va participa la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Decizia a fost luată după ce PSD și UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităților pentru folosirea limbii materne în administrație, comisiile fiind anulate.

 
ACTUALIZARE 12:23 Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că Uniunea nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înțelegerile de luni cu social-democrații nu mai sunt valabile. „Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a afirmat parlamentarul UDMR.
 
ACTUALIZARE 20.06 ora 11:14 Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că PSD și UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităților pentru folosirea limbii materne în administrație, iar comisiile de marți au fost anulate, informează Mediafax.


 Potrivit unor surse politice. UDMR și PSD nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităților pentru folosirea limbii materne în administrație. De asemenea, proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca „Zi a comunității maghiare” a fost retras marți de pe ordinea de zi a plenului Senatului, în urma deciziei Biroului Permanent a Camerei superioare.
 
Informația a fost confirmată ulterior de Cseke Attila (UDMR), care a anunțat că Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania a fost retras de pe ordinea de zi.

Deputații PMP au venit, marți dimineață, la Parlament, cu tricolorul pe braț, protestând astfel față de concesiile pe care PSD și ALDE ar urma să le facă UDMR, acceptând să voteze o serie de proiecte legislative inițiate de Uniune pentru a-și securiza votul la moțiunea de cenzură.

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, marți, că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vând și istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură,reamintind că 15 martie este data la care Dieta de la Pesta vota alipirea Transilvaniei la Ungaria,iar PSD-ALDE o recunosc ca sărbătoare.

"În loc de Tricolor, PSD și ALDE arborează Steagul Ținutului Secuiesc. Dragnea și Tăriceanu vând și istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură. În comisiile de la Senat, s-a votat ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare în România”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu a reamintit că la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria, iar PSD-ALDE vor ca această zi să fie sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul unor voturi la moțiunea de cenzură.

"Ticăloșii se fac a uita că, la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria. A trebuit să se ridice moții lui Iancu, alți români și sașii la luptă, pentru ca Transilvania să nu fie parte a Ungariei Mari. Zeci de mii de români din Transilvania au fost uciși de armatele conților maghiari, sate întregi au fost rase de pe fața pământului, sute de mii de români au plecat în pribegie. Iar PSD și ALDE vor să facem din 15 martie 1848 zi de sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul câtorva voturi la moțiune”, a spus Băsescu.

"Măi ticăloșilor din PSD și ALDE, credeți că, în viața voastră, veți mai putea merge la Țebea? Dar în Ardeal?”, le-a transmis acesta liderilor celor două formațiuni.
 
Știrea inițială

Traian Băsescu a susținut că pe maghiarii din România nu-i oprește nimeni ca pe 15 martie să sărbătorească la Budapesta.
15 martie ar putea fi declarată sărbătoarea comunității maghiare din România urmând a fi zi liberă. Decizia a fost luată în comisiile comune de administratie și drepturile omului din Senat. Coincidență sau nu, decizia vine în ziua negocierilor purtate de Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE cu UDMR, pentru motiunea de cenzură.

Proiectul votat astăzi de senatori fusese depus de UDMR pe 15 martie 2017. Termenul pâna la care comisiile de administratie și pentru drepturile omului ar fi trebuit să ia o decizie era 27 iunie.

UDMR condiționează votul la moțiune de adoptarea mai multor proiecte legislative care vizează comunitatea maghiară.

Astfel, UDMR vrea modificarea Legii administrației publice locale. Primul articol pe care îl vor modificat cei de la UDMR se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”. Astfel, administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor vor fi obligate să asigure folosirea limbii materne la un prag de 10%. În prezent, acesta este de 20%.

Al doilea articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după discuțiile cu UDMR, că social-democrații nu ”vând” Transilvania. El a spus că sunt și alte minorități, precum turcii și tătarii, care au zile instituite prin lege. ”Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din țară”, a ținut să precizeze liderul PSD.

În ceea ce privește faptul că în comisii la Senat s-a dat chiar astăzi raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, Liviu Dragnea a replicat: ”Sunt și alte minorități care au prin lege adoptată o zi a lor, turcii, tătarii”.