ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a transmis țărilor din Balcani să renunțe la "politica permisului de trecere", potrivit unui interviu apărut în cotidianul german Bild, citat de AFP.

"Statele care se află de-a lungul rutei Balcanilor de Vest trebuie să vegheze la garantarea procedurilor și condițiilor de respectare a regulilor", a declarat Jean-Claude Juncker înaintea summitului de azi de la Bruxelles.

Zece state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Olanda, România, Slovenia, Suedia și Ungaria), precum și Macedonia, Albania și Serbia sunt convocate și ar putea, printre altele, să își ia angajamentul de a înceta să mai permită trecerea refugiaților la vecinii lor fără o coordonare prealabilă, conform unui proiect de acord consultat de AFP.

"Comisia Europeană se așteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spațiul Schengen", a adăugat Jean-Claude Juncker.

Bulgaria, România și Serbia au anunțat că își vor închide frontierele pentru refugiați, dacă Germania și Austria vor face acest lucru.

"Nu vom expune țările noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni", a declarat Boiko Borisov, premierul Bulgariei după o întâlnire la Sofia cu omologii săi din România și Serbia.

"Nu vom permite ca țările noastre să devivă o zonă-tampon", a mai precizat Borisov, citat de Novinite.com.

Și Victor Ponta a abordat acest subiect după discuția pe care a avut-o cu omologii săi din Bulgaria și Serbia.

"Dacă sunt țări care își închid granițele sau construiesc garduri, avem dreptul să ne apărăm în timp util. Ne îndeplinim obligațiile, suntem solidari cu toată Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusă doar în sarcina unor țări", a declarat Victor Ponta.