ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când și-au părăsit joburile bine plătite, de la Bruxelles sau de prin multi-naționale, pentru a se sacrifica, în stilul bugetar, pe crucea țării, poporul a căzut în admirația tehnocraților. Arătau ca niște mucenici benevol intrați în postul negru. Subțiat de foame și de orele peste program petrecute în ministere, circulând cu metroul la ore târzii, când nici cartele nu se mai găsesc, zburând cu avionul pentru mai binele țării la clasa Economy, Guvernul Cioloș părea a fi mai chibzuit decât orice a văzut țara asta vreodată.

Era o iluzie. Obrazul subțire, de tehnocrat, cu cheltuială se ține. Așa că Guvernul Cioloș a apelat imediat la soluția imorală aplicată și-n trecut: completarea veniturilor de bugetari, prin numirile în Consilile de Administrație sau în Adunările Generale ale Acționarilor din companiile de stat.

De ce e imorală soluția? Ne explica, prin februarie, însuși viceprim-ministrul Costin Borc. „Directorii din Ministerul Economiei care fac parte din Consiliul de Administrație al unor companii de stat nu înțeleg câteodată pe cine reprezintă, ministerul sau societatea, și se creează o dependență de veniturile mari pe care le obțin din acele mandate”, declara Borc pentru Mediafax, în februarie anul acesta. Și tot el preciza că, deși aceste conflicte de interese sunt mai greu de înțeles, se creează o dependență a personalului ministerului de administrarea companiilor de stat, pentru că „acolo își găsesc acele venituri de care au nevoie ca să trăiască decent”.

Patru secretari de stat de la Economie în C.A.-uri

După o săptămână de la aceste declarații, la 2 martie a.c., Costin Borc, ministrul Economiei, a propus prin memorandum „participarea domnului Vlad Vasiliu – secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Societății GDF SUEZ Energy România S.A.”. Numit în decembrie secretar de stat la Ministerul Economiei, Vlad Vasiliu ocupase postul de consilier la Biroul Strategia UE pentru Regiunea Dunării (MAE), pentru care fusese remunerat cu 2.300 de euro pe lună. Conform datele publicate de Secretariatul General al Guvernului (SGG), postul de secretar de stat este retribuit cu 5.162 lei (circa 1.150 euro). Pentru postul de membru în CA la GDF Suez, Vasiliu primește circa 1.000 de euro pe lună. Completarea diferenței de salariu.

Ȋnsă nu doar pentru Vasiliu a făcut Borc o excepție. La 19 mai a.c., el a înaintat un altmemorandum, prin care solicita numirea unui secretar de stat din ministerul Economiei în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare S.A.. Post remunerat cu 10.000 de lei brut pe lună, conform datelor furnizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). Claudiu Vrînceanu a fost numit la 10 decembrie 2015 în funcția de secretar de stat. Ȋnainte de asta, el fusese redactor-șef al wall-street.ro, iar în 2015 câștigase, conform declarației sale de avere, 130.514 lei (peste 10.000 de lei pe lună) din contractul de muncă și alte contracte de drepturi de autor.

La 22 iunie, tot viceprim-ministrul Borc propune „participarea doamnei Sorana Rodica Baciu - Secretar de Stat la Ministerul Economiei, în calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Societății IAR S.A.”. Sorana Baciu fusese administrator la SNGN Romgaz SA, cu un salariu lunar de 9.200 RON. Ca secretar de stat, câștiga doar 5.162 lei. Conform datelor furnizate de MCPDC, un post în C.A. al IAR S.A. este remunerat cu 2.397 lei/lună.      

  

La 4 august, Borc l-a propus pe Manuel Costescu membru al Consiliului de Supraveghere al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA S.A.. Numit de premierul Cioloș, la 25 iunie, în funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, Costescu fusese director executiv la J.P. MORGAN – Corporate and Investment Bank – Public Sector Coverage Londra. Conform declarației sale de avere, anul trecut Costescu a câștigat 200.000 de lire sterline, adică 16.000 de lire pe lună (86.600 lei). Postul de secretar de stat în Guvernul României este retribuit cu valoarea pe două zile a acestui salariu. Ca membru al Consiliului de Supraveghere al TRANSELECTRICA S.A., Costescu mai recuperează din pierderi 3.900 lei/lună (conform datelor MCPDC).

„Bonusul” se primește la pachet cu funcția

Ȋn Ministerul Transporturilor a existat și cazul unui secretar de stat rămas din „vechea gardă” care a fost numit ulterior de Cioloș în C.A.-ul unei companii de stat.

Alexandru Răzvan Cuc fusese numit secretar de stat la Transporturi în octombrie 2015, de Guvernul Ponta. Coordona activitatea Companiei Naționale de Autostrăzi. Înainte de asta, el fusese director general al Zonei Libere Giurgiu SA, de unde încasa, conform declarației sale de avere, un salariu lunar de doar 2.800 de lei.

La 27 ianuarie, guvernul tehnocrat a aprobat propunerea ministrului Transporturilor, ca Alexandru Cuc, „în calitate de împuternicit mandatat, să reprezinte interesele capitalului de stat în adunarea generală a acționarilor Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători «C.F.R. – Călători» S.A.”. Ȋn cazul societăților la care statul e acționar unic ori majoritar, este retribuită activitatea de participare la ședințele AGA. Alexandru Cuc a beneficiat de acest „bonus” doar câteva luni, la 30 mai premierul Cioloș eliberându-l din funcția de secretar de stat.

Pe Eugen Ispas, chiar Dacian Cioloș l-a numit secretar de stat la Transporturi, în decembrie 2015. Ȋn ianuarie, tot Cioloș a aprobat ca Ispas să reprezinte interesele capitalului de stat, în calitate de împuternicit mandatat în AGA la Societatea Națională „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A.. Conform declarației sale de interese, din această calitate se câștigă 3.057 lei/lună. Supliment la salariul de secretar de stat. Ispas venea de la un venit lunar de circa 6.000 de lei pe lună, pe care-i câștigase ca director general adjunct la Agenția de Investigare Feroviară Română. Ȋn mai anul acesta, Ispas a fost eliberat din funcția de secretar de stat, prin decizia prim-ministrului.

Ȋn locul lui Ispas, a fost numit secretar de stat la Transporturi Dorin Mitan. La 16 iunie, premierul a fost de acord  ca Mitan să facă parte din AGA la Societatea Națională „Aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A.. Dorin Mitan fusese coordonator programe – Director Strategie la CNCF CFR S.A. și câștigase anul trecut 4.900 de lei lunar. La 3 august, și Mitan a fost eliberat din funcția de secretar de stat, prin decizia lui Cioloș și ca urmare a unei adrese înaintate de Ministerul Transporturilor.

A doua zi, în postul eliberat a fost numit Ion Trocaru, fost șef al Poliției Transporturi Brașov. La 31 august, Trocaru a primit, la pachet cu noua funcție, și postul de membru în AGA la Societatea Națională „Aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A. Trocaru, care fusese șef Secție Regională S.R.P.T. Brașov, a avut anul trecut venituri cumulate de 7.665 lei/lună. Deocamdată, Trocaru rezistă în funcție.

 

 Postul de membru în C.A., stimulent și recompensă

Marcel Ioan Boloș a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor de Dacian Cioloș, în noiembrie 2015. Fost director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Transport (AMPOST), membru în comisii de privatizare, Boloșîncasa un salariu lunar de 11.389 lei. Ȋn plus, Boloș primise 15.706 lei pentru calitatea de membru în AGA al SNTFR CFR Marfă, 19.577 lei pentru funcția de administrator al SCCNTAR TAROM SA. Ȋn mai 2014, Agenția Națională de Integritate anunța că Boloș se afla în stare de incompatibilitate, deoarece, în diferite perioade, exercitase simultan mai multe funcții.

La 27 ianuarie anul acesta, Cioloș a aprobat ca Boloș să reprezinte interesele capitalului de stat, în calitate de împuternicit mandatat, în AGA Companiei Naționale „Aeroporturi București” – S.A.. 

Liviu Moșteanu a trecut, până acum, prin două Consilii de Administrație ale unor companii de stat importante. Anul trecut, Moșteanu era administrator la un SRL din Pitești, de unde câștiga, conform propriei declarații de avere, 1.000 lei/lună.

Numit consilier al ministrului Transporturilor, Moșteanu a primit apoi, la pachet, și calitatea de membru în C.A. al S.C. „Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM” - S.A. (funcție remunerată cu 5.259 lei brut/lună).

La scurt timp, el a jucat un rol important în demiterea directorului general al TAROM, Christian Heinzmann, iar la 31 mai, Dacian Cioloș l-a numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.      

Ca bonus de instalare, la 27 iulie premierul a aprobat și numirea lui Moșteanu în calitate de membru în Consiliul de Administrație la Societatea „Telecomunicații CFR” – S.A.. Conform datelor furnizate de MCPDC, Moșteanu câștigă din această participare în C.A. suma de 4.358 lei brut/lună.

VA URMA: Ȋn ce Consilii de Administrație au aterizat cei din Cancelaria Prim-ministrului și cum s-a chivernisit toată conducerea ANAF