ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florian Coldea este directorul adjunct al SRI, numit în această funcție încă din 27 iulie 2005. El este probabil, și ofițerul cu cea mai rapidă ascensiune din istoria serviciilor românești, conform catavencii.ro.

Ultima avansare a acestuia, la gradul de general-locotenent, a avut loc în 2014, la doi ani după ce primise gradul de general maior. În 2008, Florian Coldea primise din mâinile lui Traian Băsescu prima stea mare, aceea de general de brigadă.

Ca să poată fi avansat general, Florian Coldea fusese anterior ridicat la gradul de colonel, în 24 martie 2006, iar asta, la doar 8 luni după ce fusese avansat de la gradul de maior la cel de locotenent colonel, în 27 iulie 2005.

În doar 9 ani, Florian Coldea a urcat în ierarhia militară, de la gradul de maior la cel de general locotenent, și chiar a obținut și un doctorat la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, cu teza "Managementul schimbării în serviciile de informații”, în 2010.

După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, Florian Coldea a devenit student al Facultății de Psihosociologie a actualei Academii Naționale de Informații, facultate pe care ar fi trebuit să o termine în anul 1995, doar că în acel an a picat examenul de licență.

Acest lucru nu a reprezentat o mare problemă, mai ales când unchiul său era generalul Gheorghe Dan, șeful UM 0215. Apoi, Florian Coldea a lucrat un an de zile ca subofițer în structurile statului, iar a doua încercare de obținere a licenței a fost reușită, odată cu aceasta venind și avansarea legală la gradul de sublocotenent, în 1996.

”Din 1996, de la gradul de sublocotenent, până în 2005, la gradul de maior, nu e decât un pas foarte mic, mai ales dacă acesta se petrece sub privirile binevoitoare ale aceluiași unchi, Gheorghe Dan. În 2011, când generalul Dan a trecut în neființă, nepotul era deja general de brigadă, doctor în științe militare și unul dintre cei mai puternici oameni din România.”, scriu cei de la catavencii.ro.

La dispariția sa, fostul șef al doi și-un sfert a lăsat un nepot pe deplin realizat și un fiu în plină ascensiuune.

Fiul generalului Gheorghe Dan este nimeni altul decât Rareș Dan, avocatul care a reușit să obțină pentru clienții săi implicați în dosarul Microsoft (Claudiu Florică și Dinu Pescariu) nu doar neinculparea, ci și păstrarea tuturor banilor obținuți din această afacere. Mai mult, singurul condamnat doar cu suspendare în primă instanță în cazul Microsoft a fost Dumitru "Niro” Nicolae, cel la a cărui firmă (SC NIRO ’95 IMPEX SA), generalul Gheorghe Dan a fost director general între 2005 și 2011.

În dosarul Microsoft singurii pentru care instanța e emis pedepse de condamnare au fost Dumitru Nicolae, care a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, care a primit doi ani de detenție, Dorin Cocoș, care a primit doi ani de închisoare și Gheorghe Ștefan, care a primit o pedeapsă de trei ani, decizia nefiind definitivă.