ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Povestea lui Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani cu executare pentru prejudiciul imens adus în dosarul "Băneasa”, este una demnă de un roman de succes și reflectă, în totalitate, modul în care s-au adaptat capitalismului foștii oameni din fruntea regimului comunist. 

Gabriel Popoviciu, din postura de ginere al lui Ioan Dincă (zis Teleagă), unul dintre oamenii de bază ai lui Nicolae Ceaușescu, a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu influență în mai multe sefere de activitate, scrie newmoney.ro.

Puiu Popoviciu  a beneficiat de legăturile pe care socrul său, Ioan Dincă (Teleagă) le avea încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. El a devenit ginerele lui Dincă în urma unei nunți discrete făcute de tata-socru la hotelul Parc din Capitală, pe care Popoviciu îl va cumpăra în momentul în care începe să controleze mare parte din piața imobiliară din București.

Temutul vice-premier comunist avea deja experiență în organizarea nunților, după ce în anii `70  și-a măritat fiica cea mare Liliana. Mire avea să fie Nicolae Badea, fost președinte al clubului Dinamo în anii 2000. Această nuntă care a avut loc la Bolintin, la domiciliul ginerelui, cu sute de invitați, șampanie franțuzească și caviar, l-a deranjat pe Nicolae Ceaușescu pe motiv că un fruntaș al partidului a organizat un eveniment cu influențe capitaliste.

Asta este și cauza pentru care nunta lui Popoviciu a fost mult mai discretă decât cea a lui Nicolae Badea. Însă ceva avea să-i lege ce cei doi. Cele două surori, Liliana și Doina erau amândouă ofițeri de contraspionaj, specializate în dialecte arabe.

După Revoluția din 1989, Ioan Dincă ajunge la pușcăria Jilava, înpreună cu „lotul CPEx” din care mai făceau parte și alți apropiați ai puterii comuniste, printre care ministrul de interne Teodor Postelnicu, ori fostul șef al Securității, Iulian Vlad. În schimb fetele, cu cei doi gineri ajung în New Jersey, în Statele Unite. Popoviciu și soția sa obțin acolo cetățenia americană. Nu după mult timp, Popoviciu și Badea pun la cale o afacere de succes pentru începutul anilor `90: Computerland, o companie specializată în distribuție de tehnică de calcul. Nu l-au uitat nici pe tata-socru, pe care după „liberare”, după cinci ani de pușcărie, l-au adus pe funcția de consilier în compania înființată la București.

Puiu Popoviciu stă departe de aparițiile publice. Își vede de afaceri și reușește în prima parte a anilor `90 să intre ușor pe piața imobiliară a Capitalei. În anii 2000, Popoviciu devine o forță în acest domeniu, grație legăturilor pe care le avea cu persoane influente ale perioadei.  El s-a bucurat și de ajutorul unui partener al lui Badea, Radu Dimofte, care și-a adus și el aportul la dezvoltarea afacerilor imobiliare.

Popoviciu a ajuns să controleze, prin interpuși și firme offshore, mai multe afaceri imobiliare. El a preluat fostele societăți de stat Alltrom, Herăstrău, ASD Miorița și Comaliment, pe care le-a trecut pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu, fostă croitoreasă a Elenei Ceaușescu.

De numele său sunt legate și francizele KFC, Pizza Hut sai IKEA, firme aduse de Popoviciu pe piața din România.