ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În povestea cu „Referendumul pentru familie” nu există băieți buni și băieți răi. Există doar o cârdășie între partidele politice și există niște roluri pe care ele și le asumă, conjunctural. Există înțelegeri deja parafate în Parlamentul European și există lunga așteptare a deznodământului ce ar trebui să vină de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul, e doar vânare de voturi.

PSD-ul a tot plimbat inițiativa cetățenească privind revizuirea Constituției, între Camera Deputaților și Senat, până a umplut-o de sânge. Apoi, când doar o ridicare de mână ne mai despărțea de adoptarea propunerii legislative, PSD s-a gândit că ar fi bine să modifice și legea referendumului. Așa, să fie pentru totdeauna, căci în România e săptămânal câte-o tentativă de revizuire a Constituției, și n-ar avea sens să se deranjeze Parlamentul de fiecare dată, așa cum prevede legea acum. 

Să ne înțelegem, dacă PSD ar dori Referendum, ar avea la îndemână Legea 3/2000 și ar putea stabili, în baza acesteia, toate detaliile tehnice pentru organizarea referendumului. Printr-o altă lege, ce ar putea trece rapid prin Parlamentul în care PSD este majoritar. „N-ar fi bine”, zic social-democrații, „că apoi n-ar promulga-o Iohannis. Mai bine dăm noi o lege prin care să ocolim definitiv Palatul Cotroceni (și ne demonizăm un pic și adversarul politic)”. Dar legea aceasta, care prevede ocolirea, ar trebui promulgată acum fix de către Președintele României.
Știți povestea lui Creangă, cu cel care căra cu banița lumina soarelui în casă? Acolo suntem. Dar în rolul prostului nu PSD-ul e distribuit, deși lui i s-ar potrivi cel mai bine. 

Atât au moșit referendumul ăsta social-democrații, atâta s-au agățat de el în campania electorală, atât l-au invocat, și pe față, și pe dos, încât praf l-au făcut. Și, după ce l-au omorât, l-au pus acum în geam pe Kiseleff, ca să primească în continuare voturi. 

3.000.000 de români am semnat pentru organizarea acestui referendum. Știți câți au votat PSD-ul în decembrie 2016? Vreo 3.200.000. Nu, nu suntem aceiași! În plus, pentru referendum n-a putut semna și diaspora. Unde sunt peste 3.000.000 de români, puțini dintre ei fani PSD.
Îi pasă PSD-ului de consecințele pe care le au, pe termen lung, deciziile luate acum? Azi, PSD-ului îi pasă doar de ce îi pasă lui Liviu Dragnea. Iar lui Liviu Dragnea îi pasă doar de ce-l apasă pe termen scurt. 

Povestea mitingului PSD cu un milion de oameni care susțin „familia tradițională” e o mare tâmpenie. PSD-ul e la butoanele puterii, nu e în opoziție. Ce ar urma să se scandeze la miting? Împotriva cui? Împotriva PNL și USR? Împotriva lui Iohannis? Să fim serioși, există o lege a referendumului în vigoare, iar PSD, dacă ar dori, ar putea trece prin votul final inițiativa cetățenească. N-a făcut-o și nici n-o va face.

Povestea cu milionul de români scoși în stradă e un mesaj cu dedicație. O armă. Pentru că asta a devenit „referendumul pentru familie”, un instrument de luptă. E concluzia ce rezultă din cronologia evenimentelor recente.

Miercuri, 21 martie a.c. - Liviu Dragnea a stat 7 ore la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a dat prima sa declarație în procesul în care e inculpat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. La același termen, fosta soție a lui Dragnea a cerut ca în cazul ei procesul să înceteze, deoarece ea a achitat prejudiciul. Mulți au spus că gestul fostei doamne Dragnea a însemnat un soi de recunoaștere a faptei, ceea ce îngreunează situația liderului PSD.
Instanța a stabilit că la 25 aprilie va fi ultimul termen al procesului, cel în care DNA, prin procurorul de ședință, și inculpații, prin avocați, vor depune concluziile. Apoi, urmează pronunțarea sentinței. 

Luni, 26 martie - PSD anunță, prin vicepreședintele Paul Stănescu, că în Biroul Permanent s-a discutat posibilitatea organizării „referendumului pentru familie” în luna mai a acestui an.
La finalul ședinței, Liviu Dragnea a ținut să precizeze că „nu putem să nu analizăm și situația unei minorități, să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”.

Miercuri, 28 martie – G4media prezintă, în exclusivitate, un proiect de lege pentru legiferarea parteneriatului civil elaborat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Conform surselor jurnaliștilor, „PSD intenționează să-și asume proiectul de lege și să-l voteze în Parlament după sărbătorile de Paști”.
CNCD este autoritate de stat autonomă, aflată sub control parlamentar. Conform informațiilor de pe site-ul CNCD, proiectul de lege privind parteneriatul civil (uniunea consensuală) e datat „10 februarie 2018”. 
 

Proiectul nu a fost depus nici până acum la Camera Deputaților sau la Senat, singura inițiativă privind parteneriatul civil fiind înregistrată de independenta Oana Bîzgan.

Luni, 16 aprilie - Comitetului Executiv al PSD decide, la propunerea lui Liviu Dragnea, ca la mijlocul lunii mai (cel mai probabil în data de 19) să organizeze la București un miting cu un milion de oameni, pentru susținerea familiei tradiționale.

 
„Vreau să organizăm acest miting și am luat și astăzi decizia pentru a nu mai exista niciun echivoc în abordarea pe care o are PSD pe acest subiect”, a declarat Dragnea.

Miercuri, 25 aprilie - Va fi ultimul termen în procesul pe care Dragnea îl are la ÎCCJ. Pentru el, se va întoarce clepsidra și va începe numărătoarea inversă. Chiar dacă decizia instanței nu va fi una defintivă, Dragnea mai are o condamnare, în dosarul Referendumului. Alt Referendum, pentru care, la 22 aprilie 2016, a primit 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani.