ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aseară târziu, după ce François Hollande era deja în avionul ce-l ducea la Paris, premierul Cioloș a urcat pe pagina lui de facebook o fotografie. Exact așa cum fac nuntașii, a doua zi după petrecere. Ȋn cazul de față, prim-ministrul României și președintele Franței s-au pozat cu bucătarii care le-au preparat „dejunul oficial”. Nu întrebați de ce au făcut fotografia asta, așa or fi simțit ei nevoia.

François Hollande, care n-a publicat pe facebook nimic despre vizita în România, n-a urcat poza pe pagina lui de profil. Poate că francezii, mai cusurgii, n-ar fi înțeles gestul. Așa, precum românii căzuți în extraz la vederea bucătarilor care-i încadrează pe cei doi. Poza lui Cioloș a adunat 8600 de like-uri, un record pentru pagina de profil a premierului. 

„Împreună cu președintele François Hollande, alături de cei doi maeștri bucătari Adi Hădean și Nicolai Tand, care au pregătit dejunul oficial și ne-au încântat azi cu arta lor minunată. O demonstrație de haute cuisine à la roumaine, cu produse de sezon, 100% românești”, a explicat premierul României imaginea.
Ce înseamnă „haute cuisine à la roumaine”? Ne explică azi Adi Hădean, care dezvăluie meniul servit:
„Antreu: cremă de dovleac românesc, piure de păstârnac copt, hribi sotați în unt din Transilvania.
Pește: filé de păstrăv pe plită, bisque de raci, vinete afumate, piure de morcovi copți, cozi de raci.
Carne: mușchiuleț de berbecuț, vinete afumate, sos de ardei copti pe cărbuni, arpagic sotat cu unt și oțet de mere, morcovi crocanți, snopi de fasole verde opărită.

Desert: quenelle din brânză (ca un papanaș, da’ nu chiar) de vaci tras în unt, lapte de pasăre, frișcă și piersici confiate cu vanilie.
Brânză: brânzeturi românești maturate în grotă, sirop de piersici și trufe negre.”

Din tot meniul de mai sus, cred că cele mai la îndemână ne sunt vinetele afumate și snopii de fasole verde opărită. E clar însă, „haute cuisine à la roumaine” nu înseamnă mâncare tradițională românească. E bine că untul a fost din Transilvania, iar dovleacul din producția autohtonă. Pentru că, sincer, chiar nu ne-am fi așteptat ca François Hollande să servească sarmale. Sau tochitură cu mămăliguță. 

Dar în povestea lui Hădean despre dejunul oficial, nu quenelle-le contrariază. Ci amănuntele din culise despre ziua de ieri, pe care „maestru bucătar” le oferă pe site-ul său. „Primul ministru (n.r. – sic!) a ajuns mai devreme, pe de o parte pentru că a fost gazdă, pe de altă parte pentru că a vrut să se asigure că-s toate la locul lor. Erau, dar vă spun drept, n-am mai călcat pedala-n podea ca ieri de mult timp, dintr-o mulțime de motive. În primul rând, presiunea (SPP-ul - sau cine ia probele de mâncare - cu spatule și caserole pentru fiecare articol)” ș.a.m.d. 

Pauză de masă! Adică, după ce premierul se pozează cu bucătarii, ca un om „dintre noi și pentru noi”, SPP-iștii – sau cine-or fi, vorba lui Hădean -  vin cu spatulele și iau probe din castron, ca nu care cumva s-o fi pus-o racii de vreun complot înainte? Există, pe lângă Palatul Victoria, degustători, așa cum avea Ceaușescu sau cum are Putin (http://www.mediafax.ro/externe/putin-angajeaza-degustatori-sa-i-guste-mancarea-ca-sa-nu-fie-otravita-preferintele-culinare-ale-celor-mai-puternici-oameni-ai-lumii-9901758)? 

Da, așa susține Hădean: „Pentru meniu am folosit doar ingrediente românești, am cumpărat din piață tot ce s-a putut, am muncit cu maximă chibzuință, de unde și dificultatea de a oferi SPP-ului mostre îndestulătoare din anumite articole.” 

Să le fie de bine, dacă au mâncat bisque de raci. Să-i fie de bine și premierului! „Bravo Cioloș! În ciuda tentativelor de lovitura de imagine, te apreciez! Poate pentru ca (inca) nu faci parte din nici o structura de partid!!!”, comenta un cetățean aseară, sub poza cu bucătarii. „Mulțumesc”, i-a răspuns Cioloș. „Dar pt partea cu tentativa de imagine, chiar imi pare rău dacă asta e impresia care rămâne. Nu prea am ce să fac... Nu o să mă comport altfel decât in mod normal doar de teama că oamenii nu mă cred. Poate ar trebui să nu mai accept fotografi si cameramani in jur?”

Dar nu fotografii sau cameramanii au urcat poza cu bucătarii pe pagina lui de facebook, întru promovare. Ci însuși premierul. Care, ori încă n-a găsit un unghi bun sau lumina potrivită, ori a uitat, cert e că până acum n-a simțit nevoia să ne împărtășească și o imagine cu „degustătorii” bucatelor sale. Să vedem și noi cum arată cei „cu spatule și caserole” din viața normală a unui om normal.