ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii au respins cererea DNA de reținere în cazul deputatului Sebastian Ghiță. Au fost 166 voturi împotrivă și 136 de voturi favorabile. Pentru ca cererea să fie aprobată ar fi fost nevoie de cel puțin 151 de voturi în favoarea solicitării procurorilor.

Discursul lui Sebastian Ghiță în Parlament:

„Aceste lucruri se întâmplă pentru a mă forța să devin denunțător. Pe cine credeți că mi se sugerează să denunț? Pe Ponta. Nu am nimic de denunțat despre activitatea lui Victor Ponta”, a spus Sebastian Ghiță în plenul Parlamentului.

„Vedeta acestui dosar e denunțătorul Alexe, un interlop arestat de șase ori, acuzat de trafic de droguri, proxenetism, port ilegal de armă, contrabandă și șantaj, care după ce a fost anchetat și arestat acum trei ani, a avut o revelație. Vă rog să respingeți reținerea și arestarea mea”, a adăugat el.

„Vă rog să arătați că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcționării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca și în alte situații, nu va însemna blocarea justiției, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. Scopul presiunii este cel care mulți dintre dumneavoastră îl șoptiți pe culoare, în familii, cu prietenii - instaurarea fricii prin hărțuire și folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obține noi denunțuri”, a mai spus Sebastian Ghiță.

„Trăim astăzi într-o Românie în care președintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care soția sa îl poate avea. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, e amenințat pe surse cu dosare și percheziții. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru, (...) procurorul general a fost demis cu un dosar penal, șefi de servicii de informații au dosare penale”, a adăugat el.

Comisia juridică a avizat favorabil, marți, cererea DNA de reținere a deputatului PSD Sebastian Ghiță, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ”pentru”, astfel că decizia este trimisă la plen. Avizul Comisiei juridice este consultativ.

Anchetatorii DNA Ploiești, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupție pe numele deputatului Sebastian Ghiță, susțin că și înainte de a deveni parlamentar, dar și după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menținerea în funcții importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc ”un mecanism infracțional” și care contribuiau, prin funcțiile pe care le dețineau, la satisfacerea intereselor deputatului.

„În decursul timpului, Ghiță Sebastian Aurelian, director al S.C. ASESOFT INTERNAȚIONAL S.A. Ploiești până în anul 2012, iar de la acea dată și până în prezent deputat în Parlamentul României, a dobândit o putere financiară și relațională care i-a permis să determine, în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcție oficială în stat până în anul 2012) numirea/menținerea unor persoane în funcții importante. Această forță dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiță Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru co-interesarea unor funcționari publici și angrenarea lor într-un mecanism infracțional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputattului Ghiță Sebastian Aurelian. Astfel, persoanele cu care relaționa în contextul prezentat mai sus aveau un comportament obedient și deserveau în mod evident interesele lui Ghiță Sebastian Aurelian și nu, așa cum ar fi fost obligatoriu, interesele societății pentru a căror apărare ar fi trebuit să fie numiți și menținuți în funcție”, se arată în referatul prin care DNA Ploiești a propus arestarea preventivă a doi procurori cu funcții de conducere, a fostuluii șef al Poliției Județene Prahova și a fostului șef al DGA Prahova, cercetați alături de Ghiță într-un dosar de corupție.