Ieri dimineață, într-un interviu acordat la Radio România Actualități, Dacian Cioloș a declarat că este „creștin-ortodox”. Nu a fost însă întrebat, și nici el nu a simțit nevoia să lămurească public, despre apartenența sa la gruparea condusă de Gregorian Bivolaru. Transparența, invocată de premier în cazul altor funcționari publici, are, în ceea ce îl privește pe el, o limită. 

Declararea apartenenției sale la religia creștin-ortodoxă nu este, nici pe departe, o variantă de răspuns. De altfel, noi nu am negat că Cioloș ar fi și „creștin ortodox”. Am precizat doar că „e cam greu să spui ce orientare religioasă ai, atunci când îl consideri pe Iisus Hristos „guru suprem”, și amesteci, de-a valma, creștinismul cu kamasutra.”
 
Deocamdată, Cioloș a declarat doar că este creștin. Ȋn ceea ce privește legătura cu Gregorian Bivolaru și cu gruparea MISA condusă de acesta, Cioloș încă se prevalează de dreptul la tăcere. Nici nu confirmă, dar nici nu dezminte, bazându-se probabil pe faptul că subiectul trece, iar lumea va uita.

 „Eu aș zice așa: e suficient să întrebați preotul din Pericei din județul Sălaj cât de credincios sunt”, a declarat Dacian Cioloș în interviul de la Radio România Actualițăți. I-am urmat sfatul și l-am sunat pe preotul Moca Silviu din satul Pericei. Redăm interviul integral, cu speranța că el va fi înțeles așa cum se cuvine, atât de către dumneavoastră, cititorii noștri,dar și de către premierul țării, Dacian Cioloș.

Reporter: Vă deranjez pentru că domnul Dacian Cioloș v-a indicat pe dvs., ca sursă, pentru a vorbi despre credința dânsului. V-a indicat printre mai mulți părinți....
Preot Moca Silviu: M-a indicat față de cine? Sau vizavi de cine? Că eu nici n-am discutat cu dumnealui, decât când a fost...

- Dumnealui a dat astăzi (n.r. duminică, 22 noiembrie 2015) un interviu, la Radio România Actualități. De dimineață, a fost un interviu, iar reporterul l-a întrebat de ce, în momentul în care a depus jurământul și a rostit „Așa să-mi ajute Dumnezeu”, nu s-a și închinat.

- Nu s-a închinat?!

- Nu, nu s-a închinat.
- Da, n-am băgat de seamă. Sincer, n-am, n-am văzut...

- O fi uitat. O fi avut emoții, nu știu... (preotul râde). Și (reporerul de la radio) l-a întrebat ce orientare religioasă are, iar dumnealui a răspuns așa... Acum, ca să fim corecți, eu o să vă dau declarația dumnealui, și apoi o să vă întreb. El a spus așa: „Știți, treaba asta cu credința... Eu sunt creștin-ortodox. Dincolo de faptul că m-am botezat și m-am căsătorit în biserica din satul unde am crescut în județul Sălaj, bunica m-a învățat să mă rog și rugăciunile astea m-au ajutat foarte mult în decursul vieții. Dar sunt lucruri de care nu vreau să fac tapaj. Pentru mine o credință adevărată este credința pe care o duci în suflet și o duci în inimă și e cea care îți dă speranță și te ține vertical, nu cea pe care o afișezi atunci când ai un interes să te vadă lumea". Mai departe... „Aici fiecare poate să creadă ce vrea. Eu aș zice așa: e suficient să întrebați preotul din Pericei din județul Sălaj cât de credincios sunt, să-l întrebați pe părintele stareț de la mânăstirea din Putna cât de credincios sunt sau, eu știu, pe părintele arhimandrit de la Mânăstirea Dumbrava de lângă Ocna Mureș cât de credincios sunt, și așa mai departe... În rest, eu știu ce port în suflet și asta mi-e suficient, indiferent de ce spune unul sau altul". De aceea v-am sunat. Dumnealui ne-a trimis către dumneavoastră.
- Da, da. Poftiți, întrebați-mă, dacă doriți.

- Cât de credincios este?
- (râde) Ce să vă spun eu?! L-am mărturisit o singură dată în viața mea. Deci, l-am spovedit în 2000, când s-a cununat. Atuncea l-am spovedit. De fapt, dumnealui o crescut mai mult la Zalău, deci mama locuiește în Zalău, știți? Și probabil că frecventa biserica de la Zalău, de la Sfânta Vineri (n.r. – e numele străzii unde-și avea domiciliul Dacian Cioloș) de-acolo, sau... El vine, venea la Pericei, la bunici. La bunici, mai mult, și copilăria și-a petrecut-o la Pericei. Eu sunt doar din ’86 preot în Pericei, deci, când el era mai mic nu știu prea multe așa, în copilăria lui, știți? Dar în 2000 s-a mărturisit, a făcut cununia religioasă la noi în biserică, în ritul ortodox.

- Am înțeles. Soția lui bănuiesc că nu este creștin-ordodoxă.
- Soția, Valerie, este de religie romano-catolică. Fiind din Franța, romano-catolică, dar căsătoria am făcut-o în ritul ortodox noi aicea, la Pericei. Există posibilitatea de a-și păstra religia, credința.

- Foarte bine. Dumneavoastră, mă rog, ca și părinte duhovnic nu puteți să...
- Nu sunt duhovnicul lui! (râde)

- Mă rog, l-ați spovedit o dată. V-a întrebat vreodată - noi avem informații, și nu toate au devenit publice, cum că dumnealui a frecventat cursurile lui Gregorian Bivolaru. A fost cursant în Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut, dacă ați auzit de...
- Sincer, n-am cunoștință de așa ceva.

- V-a cerut vreodată sfatul în această direcție?
- Nu, absolut deloc. Nici n-am purtat discuții de genul acesta. El a mai fost la Pericei. Ȋl iubește foarte mult pe bunicul lui, care are 95 de ani, și vine la Pericei și vin împreună la biserică. Este modest. Chiar stă în bănicile din mijloc, lângă bunic. L-am poftit de multe ori, când era ministrul Agriculturii parcă atuncea, pe vremea aceea, era la Bruxelles și nu, el era foarte modest, a stat cu bunicul lui acolo, în bancă,  în biserică.

- Când a fost ultima oară?
- Ultima oară a fost..., stați să nu... Ȋn 2012 parcă, de Crăciun.  Doamna Valerie a și colindat...

- Deci, în biserică a fost ultima oară în 2012. Iar în Pericei?
- Ȋn Pericei o mai fi fost. O fost de multe ori. Acuma, dumnealui o fi fost și peste săptămână știți, și noi duminica suntem la biserică, dar... La bunici probabil că o fost mai des. Nu știu eu asta, de câte ori o fost. Și n-am idee.

- Am înțeles. Dar dacă un creștin oarecare, acuma facem abstracție că v-am sunat pentru că domnul Cioloș v-a indicat, v-ar cere sfatul: „e bine să merg și pe calea yoga, e bine să merg și pe calea credinței”?
- Nu, nu, nu. Corect, nu. Noi, creștinismul, avem postul, rugăciunea, avem noi exercițiile noastre spirituale, știți? (râde), ortodoxe, care consider că sunt destul de profunde și de relevante, pentru un creștin autentic și ortodox. 

- Adică, ce l-ați sfătui? Dacă domnul Cioloș, în 2000, v-ar fi întrebat, ce l-ați fi sfătuit?
- Ce l-aș fi sfătuit?! Dacă m-ar fi întrebat de yoga sau... Nu, nu, nu. Deci, eu personal nu sunt de acord cu yoga și cu fel de fel de curente de genul acesta, că pot fi periculoase și pot denatura autenticitatea religiei în care ne-am născut noi. Religia noastră este curată, este bună, morală, așa, în sine, deci nu consider că mai este nevoie de alte forme, împrumutate, cine știe?, din afară sau de unde or fi... Aste-s practici indiene mai degrabă sau... Yoghismul și... Nu?

- Da (preotul râde). Sunt mai multe de spus aici...
- Sunt multe. Bine, aici se poate face o temă foarte largă. Eu, în principiu, ca preot, l-aș fi sfătuiut să-și vadă de treabă, în religia în care suntem și suntem foarte bine. Deci, nu... Iar, mă rog, acuma, fiecare este matur, gândește... Dar eu n-aș crede să fi îmbrățișat o astfel de practică religioasă, în schimbul ortodoxiei lui. N-aș crede. Sincer vă spun.

- Dar sunt oameni care să știți că merg pe ambele drumuri.
- Pe ambele variante?! Probabil, probabil... Eu nu știu, sincer vă spun că eu știu de el că...

- Adică, yoghinii din MISA nu neagă existența lui Iisus Hristos, dar spun despre El că este „guru suprem”.
- Da... Ce să vă spun?

- Lucrurile sunt amestecate... Bun. Deci, așa cum ne-a indicat domnul Cioloș să vă întrebăm, cât de credincios este? Cum l-ați simțit dumneavoastră?
- Este, este credincios. Și modest, așa... Ȋl simt un băiat de caracter și un băiat extraordinar așa, de serios și... Credincios. Și modest. Adică, îl caracterizează modestia, modestia și seriozitatea. Eu așa îl văd. Și așa îl simt. 

- Și ce sfat i-ați da acum în momentele acestea, care sunt de cumpănă și pentru dumnealui, dar mai ales pentru România?
- Sfatul meu este să se întărească în credință. Și mai multă rugăciune. Și ne rugăm și noi pentru dumnealui, și pentru țară, și pentru popor. Că dorim și noi să fie totul bine și să meargă odată probleme astea bine, pe făgaș normal. Și ăsta e sfatul meu: să se întărească în credință. Și, normal, că să nu aplece urechile... De-acuma, acuze și tot felul de învinovățiri din dreapta, din stânga vor apărea, că, pe undeva, așa se întâmplă, de regulă. Dar, să meargă pe linia pe care o mers și va fi bine. Ȋn credința lui și în morala lui, și în morala bunicilor, și a strămoșilor, și a bisericii noastre străbune.

-   Și să spună adevărul.
- Da, da, bineînțeles! Eu cred că spune adevărul, întotdeauna va spune el adevărul, nu ocolește.