Dacian Cioloș a declarat că a cerut clarificarea situației cu Comisia Europeană referitor la alerta care viza produsele provenind din România, precizând că "va lua o poziție foarte clară pentru că nu poate accepta astfel de erori".

 ”Am cerut încă de vineri clarificarea situației cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni și am înțeles că problema acolo a fost că a fost o alertă greșit dată de autoritățile italiene care au vorbit de laptele de oaie și nu de laptele de vacă (…) Înțeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet și nu altele. Comunicarea care a venit de la comisie a fost prea generală și am cerut clarificarea acestor lucruri. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greșit, inițial, produsele din lapte de oaie și înțeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă și nu la nivel național pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate" a declarat premierul României, Dacian Cioloș, la Alba Iulia.

Șeful Executivului a precizat că, în cazul în care situația nu va fi clarificată, "va lua o poziție foarte clară pentru că nu poate accepta astfel de erori".

"Aceasta e poziția mea și, dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, eu am și transmis prin reprezentanța noastră la Bruxelles către Comisia Europeană că , dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziție foarte clară pentru că nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare românești. Știu foarte bine despre ce vorbesc pentru că eu cunosc modul cum funcționează acest sistem” a mai precizat premierul României, Dacian Cioloș.

 Autoritatea Sanitar Veterinară a transmis un comunicat de presă, sâmbătă, prin care a anunțat că produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, ci de vacă.

„Autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă”, se arată în comunicat.

De asemenea, Autoritatea Sanitar Veterinară preciza că "notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie (...) conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării, data expirării.”

În buletinul de analiză parțial se arată că în proba de brânză recoltată dintr-un spital din Florența în data 14 martie "au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli”.