ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș susține că în manualele de istorie ar trebui să existe un capitol despre „Holocaustul din România”, se arată într-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției.

De asemenea, prim-ministrul „felicită Federația Comunităților Evreiești din România și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" pentru contribuțiile lor de a aduce în atenția tinerilor memoria acestor lecții de istorie”, arată documentul citat. În ultimul timp, mai ales Institutul „Elie Wiesel" a fost criticat pentru susținerea legii 217/2015, definită de mai mulți istorici și personalități drept una a cenzurii.

Premierul susține că, „niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportați". 

Cioloș susține totodată că de la supraviețuitorii Holocaustului se poate învăța cel mai bine „de ce este nevoie de eliminarea completă din societatea noastră a atitudinilor extremiste, rasiste, antisemite, discriminatorii".

„De la ei putem învăța despre curajul de a înfrunta istoria și de a lupta împotriva fenomenelor negative care conduc la tragediile istorice. Consider că răspunsul vital pentru coeziunea și sănătatea democratică a societății noastre este educația, educația profundă, cuprinzătoare și responsabilă. Educația este instrumentul cel mai eficace pentru a feri națiunile de boala ignoranței, a intoleranței și indiferenței", spune prim-ministrul.

Cioloș reamintește că una dintre acțiunile recente dedicate memoriei victimelor deportărilor transnistrene a avut loc săptămâna trecută, când au fost marcate locurile de unde au fost deportați mii de evrei români din gările din regiunea Bucovinei. 

„În anul 2004, au fost prezentate recomandările raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România condusă de Elie Wiesel. România a făcut eforturi, recunoscute în plan intern și internațional, pentru îndeplinirea acestor recomandări. Mai mult, țara noastră și-a asumat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în anul 2016", precizează prim-ministrul.

El mai spune totodată că, prin activitățile derulate în acest an în domeniul educației, memoriei și cercetării, precum și cele din domeniul combaterii antisemitismului, rasismului și discriminării, „România și-a consacrat profilul de promotoare consecventă a valorilor toleranței, multiculturalismului și democrației".

„Datoria noastră, la 75 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne demnă și neîntinată de încercări de rescriere a istoriei sau de negare a sa. Fie ca memoria victimelor Holocaustului din România să rămână vie pentru totdeauna în conștiința tuturor românilor!", conchide Cioloș.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului.