ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncționalități din sistem, iar accentul va fi pus pe domeniul Sănătății.

”Ar urma să vină cu corectarea unor difuncționalități din sistemul unic de salarizare. Dat fiind contextul discuțiilor din momentul de față, legat de anumite sectoare, în domeniul sănătății vrem să venim cu propuneri de reformă care să schimbe pozitiv lucrurile în sistem. Am cerut domnului ministru în acest context să analizeze, păstrând obiectivul pe care ni l-am asumat, acela de a rezolva problema corecțiilor de încadrare pentru toate categoriile de salariați din sistemul public, am cerut domnului ministru să corecteze această problemă și să venim pentru sistemul de sănătate cu o abordare unitară de corectare și de reechilibrarea a salariilor atât pe orizontală, cât și pe verticală. Așa ar trebui să arate toate sectoarele atunci când vorbim de reechilibare salarială. Nu vrem să aratăm ca alții care promit, lansează petarde cu alocări bugetare, după care fug pentru că nu pot să le facă. Noi ne limităm la ce știm că reușim să facem”, a declarat premierul.

„Am făcut o ordine de prioritate, asta nu înseamnă că celelalte sectoare nu sunt prioritare. Suntem conștienți că e și Educația foarte importantă, dar cred că e important să discutăm despre ce putem să facem, nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloș, în câteve luni, cu limitele bugetare pe care le are, să corecteze toate problemele din sistem”, a mai precizat Cioloș.
 
”Dincolo de aceste echilibrări, dacă nu începem cu reforme în domeniile în care sunt așteptări foarte mari din partea societății, o să continuam cu aceeași abordare de măriri de câte 10 sau 20% pentru toți la fel, păstrând aceleași dezechilibre care se perpetuează de ani întregi.
 
Vrem să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumăm, nu doar pe partea de salarizare, ci și alte modificări în sistem care să îi redea credibilitatea și care să îi crească performanța. E vorba de sistemul de Sănătate. Propunerea de salarizare face parte dintr-un tot mai amplu, care va include nu doar partea de salarizare, ci și așteptări pe care le vom avea din partea sistemului de Sănătate. Acesta va fi mandatul cu care va fi instalat în zilele viitoare noul ministru al Sănătății, acela de a continua un proces de schimbare în sistemul de Sănătate care să îi redea încrederea pacienților, a cetățenilor prin mai multă claritate și transparență, prin mai multă performanță în management, printr-o gestionare a fondurilor mai eficientă”, a mai spus Dacian Cioloș.

Premierul a anunțat că va fi introdus un sistem de bonusuri acordate în funcție de performanță, pentru moment, doar în Sănătate și Educație:

”Pe lângă creșterea echității salariale, vom introduce și elemente noi de stimulare a calității în administrația publică, printr-un sistem de bonusuri de performanță, acordate doar în condițiile în care se vor îndeplini anumite criterii de performanță. Deocamdată, aceste bonusuri de performanță ni le putem permite pentru domeniul Sănătății și pentru domeniul Educației”.

Proiectul de ordonanță de urgență prinvind salarizarea bugetarilor nu va fi adoptat în ședința de miercuri a Executivului, ci va intra în dezbatere publică mai întâi.

”Acest proiect de act normativ nu va fi adoptat mâine, în ședința de Guvern. El a fost discutat cu partenerii sociali. Va fi o perioadă în dezbatere publică, apoi va fi adoptat prin OUG”, a mai precizat Cioloș, citat de b1.ro.