ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondurile sau granturile norvegiene au intrat în atenția Parlamentului. Mai precis, au stârnit o dispută în Camera Deputaților între deputatul PNL, Daniel Gheorghe susținut de dr. Nicolae Bacalbașa de la PSD, și deputatul USR, Cristian Ghinea, susținut de către grupul UDMR.

Marți, în ședința de Plen a Camerei s-a discutat și adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar Spațiul Economic European 2014-2021 și Mecanismul financiar norvegian 2014-2021. Cu această ocazie, deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a afirmat că organele statului român trebuie să fie atente la modul în care aceste fonduri sunt atribuite și folosite de către o serie de ONG-uri „care promovează o serie de idei care nu sunt tocmai în consonanță cu valorile culturale, spirituale și identitare ale poporului român”. Mai mult ca sigur, deputatul s-a referit la nenumăratele granturi pe care le-au primit ONG-urile Alinei Mungiu sau cele din rețeaua Soroș, pentru proiecte în care se promovează homosexualitatea, migrația necontrolată, ideologia de gen și alte asemenea concepte.

ActiveNews arăta într-o analiză că ONG-urile Alinei Mungiu au primit, de-a lungul timpului, peste 500.000 de euro din partea acestor fonduri, despre care New York Times scria că „țări străine cumpără influență" în alte state.

Iată ce a declarat Daniel Gheorghe (PNL), marți 3 octombrie:

„Se vorbește de toate aceste granturi norvegiene și fonduri norvegiene și vreau să spun un lucru. În spatele acestor granturi norvegiene funcționează o serie de ONG-uri, mai multe grupuri, nu o singură rețea, care promovează o serie de idei care nu sunt tocmai în consonanță cu valorile culturale, spirituale și identitare ale poporului român.

Fondurile acestea norvegiene stau de multe ori la baza anumitor structuri asociative, care în România promovează relativismul moral și cultural și ideologia genurilor, desprinsă din ideologia neo-marxistă a anilor '60, fie vin pur și simplu să promoveze globalismul, secularismul și alte elemente. 

Eu cred că aceste fonduri norvegiene sau de altă culoare care intră în România nu ar trebui să aibă conotații ideologice și nu ar trebui să fie gândite ca să schimbe mentalitatea, matricea culturală a poporului român sau pur și simplu să dea curs unor elemente care să destabilizeze siguranța națională prin atacuri la identitatea națională. De aceea, cred că Guvernul României și toate organele statului ar trebui să aibă mai mare grijă unde ajung, cum circulă aceste fonduri norvegiene”.

Liberalul a fost contrat de USR-istul Dan Barna, care a apus că „ideea că aceste fonduri distrug identitatea culturală a poporului român este cel puțin ridicolă”.

Dezbaterea a continuat miercuri, atunci când deputatul USR, Cristian Ghinea l-a criticat pe Daniel Gheorghe pentru punerea în dezbatere a utilizării fondurilor norvegiene. Fostul tehnocrat a susținut că liberalul „pune pulanul pe ONG-uri” și i-a cerut președintelui PNL să nu-l mai lase pe Daniel Gheorghe „liber prin Parlament”.

„Dati-mi voie să mulțumesc guvernului, pentru că argumentează în expunerea de motive a acestei OUG, faptul că România a fost prima țară din UE care a semnat memorandumul pentru granturile norvegiene. Guvernul are dreptate, a fost un efort imens din partea echipei pe care am condus-o anul trecut la Ministerul Fondurilor Europene și le mulțumesc pentru asta. Mi-am propus la preluarea mandatului, să demarez și să închei aceste negocieri și am făcut-o în patru luni. Am reușit o creștere a sumei totale de la 306 milioane la 502 milioane euro. Fondurile norvegiene sunt mai bine administrate decât fondurile structurale pentru că funcționează ca granturi, către autoritățile locale, către agențiile sociale ale statului și către ONG-uri. Și pentru că am spus ONG-uri, am avut o surpriză ieri, din partea deputatului PNL, Daniel Gheorghe. Domnia sa asmute statul pe ONG-uri, și vorbește, citez  de „elemente care destabilizează siguranța națională”.

Colegul nostru spune, citez „organele statului să aibă mai mare grijă unde se duc, cum circulă și cu ce scop aceste fonduri norvegiene”. Vă spun eu unde se duc acești bani: 27 de milioane de euro pentru tineri și copii, ca să stea la școală și găsiți pe siteul ministerului pe care acum îl conduce cu onor, doamna Plumb fiecare cent, fiecare linie de finanțare. Faptul că un liberal scoate pulanul la ONG-iști este trist. Este foarte trist. În primul rând față de uriașa tradiție a PNL, pe care-l reprezentați și fac un apel la dl Orban: dl Orban respectați-vă statutul de liberal și nu-l mai lăsați pe dl Gheorghe să umble liber prin Parlament”, a afirmat Ghinea. 

Deputatul Cristian Ghinea este unul dintre fondatorii ONG-ului „Centrul Român de Politici Europene”(CRPE), alături de unul dintre patronii Hotnews și jurnalistul TeoTiță, printre alții.

Între iulie 2015 și decembrie 2016 ONG-ul lui Cristian Ghinea a desfășurat proiectul „Dezvoltarea Coaliției „Inițiativa pentru o Justiție Curată” ”, finanțat chiar de Fondurile Norvegiene și de nelipsitele fundații pentru o societate deschisă ale lui George Soroș.

Tot fondurile norvegiene au finanțat și proiectul „Cetățenia activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept”(numai acest proiect a primit suma de 74,625.00 de euro din partea granturilor nordice), proiectul „Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli” în 2015 și 2016. Numeroase alte proiecte au fost finanțate din aceleași surse între 2009 și 2014. Este vizibil faptul că multe dintre proiectele finanțate de către granturile norvegiene au beneficiat și de susținerea rețelei de ONG-uri Soroș.
 

Replica lui Daniel Gheorghe nu s-a lăsat așteptată, deputatul de Ilfov acuzându-l pe Ghinea că susține interese „parastatale”.
 
„Mi se pare total jignitor: dl Ghinea, care n-a reușit să atragă fonduri europene nici măcar cât guvernele anterioare, vine și-mi dă mie lecții aici. Domnule Ghinea, eu îi reprezint pe români, nu reprezint interesele altora și niște entități parastatale. Asta ar trebui să înțelegeți dvs. În Parlamentul României avem voie să declarăm ceea ce dorim.
 
Eu nu am vorbit împotriva fondurilor norvegiene și dovadă votul meu din Comisie, unde am spus că sunt utile, ci ceea ce am spus este direcția în care sunt duse anumite fonduri și felul în care se manipulează lucrurile. Cred că ar trebui să înțelegeți că între a verifica finanțarea unor fonduri și programe structurale europene și a asmute oamenii împotriva unor idei este o diferență uriașă. Nimeni nu asmute, nimeni nu provoacă. Aceste fonduri sunt benefice, dar trebuie să avem grijă. Este vorba despre respectarea legalității și despre un principiu al echității către ceea ce înseamnă fondurile norvegiene, fondurile europene, fondurile guvernamentale. Nu mai dați dvs lecții PNL, nu sunteți demn să trageți la răspundere PNL. Nimeni nu contestă ONG-urile, doar că trebuie toți să fim tratați egal: civici, privați, entități publice. Vă mulțumesc”.
 
Cuvântul PNL-istului a stârnit o reacție entuziastă din partea reprezentantului grupului PSD, Nicolae Bacalbașa: „
Eu sunt mândru că sunt coleg cu acest băiat tânăr și chiar dacă iubim ONG-urile, nu iubim agenturile. Și chiar dacă unii dintre ei sunt colegii noștri, rămânem vigilenți!”.
 
Punctul de vedere al lui Cristian Ghinea a fost susținut de către Atilla Korodi, din partea grupului parlamentar al UDMR: „Îi mulțumim domnului Ghinea pentru poziția tranșantă. De ce căutăm inamici, de vociferăm pe lângă subiect? Bravo domnul Ghinea, bravo USR!”