ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat dur la declarațiile președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, cel care a spus că „România a ocupat Bucovina de Nord” în 1918.

Daniel Gheorghe a afirmat că țara noastră ar trebui să întrerupă orice sprijin acordat Ucrainei pe scena politică internațională. Parlamentarul s-a întrebat cât ar mai trebui să rabde românii politica de deznaționalizare pe care o practică Ucraina cu etnicii români din țara vecină.

Din păcate, reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) continuă să lipsească, după aproape 24 de ore la declarația lui Zelenski.

„Afirmația președintelui Ucrainei potrivit căruia România a ocupat Bucovina la 1918 este o mare ofensă gratuit adusă țării noastre de către un înalt demnitar al unei țări partenere. MAE este obligat să răspundă. Cel mai bun răspuns pe care îl poată da România este sistarea oricărei forme de susținere internațională acordată Ucrainei. Până una alta programul sistematic de deznaționalizare a Românilor din Ucraina îmbracă forme care amintesc de timpurile sovietice, timpuri a căror moștenire este vizibilă în discursul public exacerbat dar și în tipul de legislație abuzivă pe care statul vecin înțelege a o impune în politica sa privind drepturile minorităților naționale.


Ceea ce nu cunoaște fostul actor de comedie este exact faptul că etnicii ucrainieni au fost salvați de la teroarea bolșevică de actul Unirii Bucovinei cu Regatul României, votat democratic în Congresul de la Cernăuți, la 28 noiembrie 1918. La fel precum uită să spună cum în 1940, nordul Bucovinei a fost rupt brutal din trupul României și atașat la Ucraina de către aceiași bolșevici. Comuniștii ucrainieni ar fi vrut chiar ca întreaga Basarabie să fie alipita la republica sovietică ucraineană însă au reușit să pună mâna abuziv pe sudul Basarabiei și pe o parte din nordul ei. În tot acest timp în care președintele Zelenski, pe fondul unui dezastru economic al țării sale, flutură steagul naționalismului ucrainean, legile anti-europene care desființează învățământul în limba minorităților pe teritoriul merg înainte repede și agresiv. Mai răbdăm mult bătaia de joc la care sunt supuși, de către statul vecin și așa zis "partener", frații noștri, Românii autohtoni din Bucovina, Basarabia, Herta și Maramureș? Tratamentul josnic și constant discriminatoriu la care este supusă minoritatea românească de pe teritoriul Ucrainei necesită un răspuns! Un răspuns modern, în baza legislației internaționale si compatibil cu statutul european al României, care să însemne sancțiuni politice și economice limpezi și oprirea oricărui tip de susținere a Ucrainei în parcursul său către aderarea la UE!”, a tunat deputatul liberal.