ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Americanul Darren White a pus pe jar mass-media după în decurs de câteva luni, a acordat două interviuri presei din România. În cel mai recent, Darren White a criticat activitatea DNA, afirmând că respectiva instituție își alege țintele pe criterii politice.
 
Dar cine este omul care a fost descris de către Robert Turcescu și siteul politicscan drept fostul șef al Secret Service pentru Europa de Est?

Conform informațiilor obținute de Hotnews, Darren White a fost angajat la US Secret Service (echivalentul SPP-ului american) până în 2014. Un document pus la dispoziție de aceeași sursă arată că Darren White a sosit la București în noiembrie 2009, la doar trei luni după ce Mark Gittenstein devenea reprezentantul SUA pentru țara noastră.

Tot Hotnews arăta că Darren White a fost asociat al lui Adrian Sârbu la firma American Security Consultants SRL, înființată în decembrie 2013, cu doar câteva luni înainte de plecarea din Secret Service.

Ceea ce nu spune însă Hotnews este că sediul firmei lui Darren White a fost chiar în clădirea în care-și desfășura activitatea trustul Mediafax, incluzând redacțiile Gândul, Mediafax, The One sau Prosport. Cu alte cuvinte, cel puțin între decembrie 2013 și februarie 2014, șeful pe România al unei agenții guvernamentale a SUA împărțea sediul unei firme private la București cu un trust media privat (foto). Și independent.
 

 
De altfel, ziariștii de la Gândul, colegi de clădire cu Darren White, îi popularizau discret ideile postate de acesta pe blogul personal, între care aceea de a avea parlamentari străini în Parlamentul României. Ziariștii îl prezentau ca și "expert în securitate și director executiv al companiei ASC Global Security"(foto 1).
 


Darren White a fost introdus presei din România în decembrie 2011, atunci când revista Forbes România îl prezenta ca și colaborator important al lui lui Mark Gittenstein, ambasador SUA în România la acea vreme pe probleme de securitate.

Pe blogul lui Darren White, în dreapta sus este și un link nefuncțional către ASC Global Security. Compania aceasta este menționată de Ziarul Financiar într-un eveniment organizat la București, pe teme de securitate, în care Darren White a fost invitat să vorbească. 

ZF îl prezintă pe Darren White ca CEO al ASC Global Security. Conform ZF, "ASC Global Security furnizează strategii globale de securitate pentru protejarea companiilor de multele amenințări complexe din ziua de azi.

CEO-ul companiei, Darren White, are 25 de ani de experiență în Serviciile de Securitate din Statele Unite. El vine cu o experiență bogată la ASC Global Security. Darren și-a petrecut ultimii 4 ani și jumătate în România ca agent rezident având ca responsabilități: conducerea operațiunilor de protect din regiune, conducerea investigaților criminalistice ale SSSU în regiune, legătura între SSSU și birourile oficiale române.

Înainte de stagiul său în România, Darren a avut o varietate de poziții în Seviciul Secret: Agent Special la birourile din Washington și Chicago, Agent Special cu privire la detaliile de protecție prezidențială, Asistent Agent Special responsabil în Washington, Șef de operațiuni pentru Divizia de Securitate Tehnică a SSSU, Agent rezident responsabil, Greenville SC".
 

Cine este ASC Global Security?

ASC Global Security se descrie pe siteul oficial drept "un lider și inovator internațional în domenii precum Protecție Executivă, Antrenamente Specializate și securitate personală și locativă". Mai mult, "ASC furnizează antrenamente și suport pentru agenții guvernamentale, militare și de aplicare a legii în lumea întreagă". Conform siteului oficial, ASC Global Security are birouri în SUA, Bulgaria, Peru și Israel.

ASC Global Security dispune de un centru de antrenament pentru profesioniștii din domeniul securității în localitatea Pelham, statul Tennessee. Această tabără oferă "antrenamente specifice pentru personalul din agențiile de aplicare a legii, dar și din serviciile speciale", după cum se arată pe siteul oficial. 


ASC Global Security, dar și subsidiarele sale, ( nu mai puțin de 5), au fost fost înființate de către foști ofițeri ai Forțelor Speciale ale Armatei Israelului, Poliției sau forțelor navale din această țară.

Pe pagina de Linkedin a lui Oded Krashinsky, unul dintre fondatorii ASC Global Security, la companii sunt trecute și două companii ale guvernului SUA: California Emergency Management Agency și San Diego contracting Oportunity Center.

Darren White a fost intervievat în România de către jurnalista Irina Chiroiu și de Robert Turcescu. Irina Chiroiu a lucrat ca și consilier  în cadrul Departamentului de Comunicare Publică al Administrației Prezidențiale pe vremea lui Traian Băsescu, iar înainte de asta a fost consilier personal al Ministrului Educației, Daniel Funeriu.

Pe timpul mandatului, Mark Gittenstein a fost un susținător al președintelui Traian Băsescu, inclusiv în timpul protestelor violente împotriva sa din decembrie 2012.

Concluzii

Darren White este parte a unei companii private care oferă servicii sau consultanță de securitate, inclusiv unor agenții guvernamentale sau locale din Statele Unite ale Americii. Faptul că acesta a fondat în România un subsidiar al ASC Global Security chiar în clădirea Mediafax, în parteneriat cu Adrian Sârbu dar și în timp ce era angajat al Secret Service arată că este imposibil ca activitățile sale să nu fi fost cunoscute la nivelul cel mai înalt al Ambasadei SUA de la București. Ca dovadă, acesta a rămas la post încă doi ani, deși SUA nu au mai avut ambasador în România.

Având în vedere trecutul de lobby-ist al lui Mark Gittenstein, este probabil ca prin intermediul său firma ASC Global Security să fi încercat să obțină contracte cu statul român în domeniul securității.

De altfel, nici alegerea lui Adrian Sârbu ca partener pentru Darren White nu a fost întâmplătoare. În anii '90, PRO TV s-a format pe umerii SOTI TV, stație ale cărei baze au fost puse de Răzvan Huzuneanu, ziarist școlit la United States Information Agency, o agenție a guvernului federal american. În 1999, agenția respectivă s-a desființat.

Înființarea PRO TV s-a mai legat de numele a doi diplomați americani, specializați în războiul rece: Ronald Lauder și Mark Palmer. Aceștia au fost reprezentanții companiei Central European Media Enterprises (CME), cea care a investit 20 de milioane de dolari în PRO TV-ul lui Sârbu.

Toate acestea, dar și multe altele, aveau ca scop promovarea intereselor economice și politice ale SUA în România, inclusiv schimbarea regimului politic cu unul mai "prietenos" față de marea putere de peste Ocean. PRO TV și Adrian Sârbu s-au dovedit loiali acestui deziderat de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, Darren White este o trompetă. A cui? Rămâne de văzut.