ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța USR PLUS a lansat pe 9 mai, la Sibiu, chiar de Ziua Independenței României, un Manifest pentru „Europa viitorului”, în care-și expune viziunea față de viitorul acestui organism.

Cu această ocazie, liderul formațiunii PLUS, Dacian Cioloș, s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron, cu care a discutat despre acest subiect. Printre altele, s-a discutat și despre viitorul grup parlamentar „proeuropean”, din care ar urma să facă parte partidul lui Macron, alianța USR/PLUS și partidul „Cetățenilor” din Spania, anunțat încă din 6 mai. 

„O întâlnire excelentă cu președintele Emmanuel Macron, chiar de Ziua Europei. Continentul nostru are resurse nebănuite de a-și scrie corect și onest istoria în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Iar noi, românii, avem bucuria și ocazia de face parte dintr-un proiect istoric.

Discuția s-a centrat pe Manifestul pentru Europa pe care l-am lansat ieri și despre importanța calibrării corecte în construcția europeană. Am fost de acord că întărirea coeziunii între Est și Vest este piatra de temelie a construcției Europei viitorului.

Ne-am concentrat asupra pregătirii viitorului grup proeuropean din viitorul Parlament care va fi desenat în alegerile din 26 mai. Dragi români, viitorul este al nostru, pentru el merită să mergem la vot”, a scris Cioloș pe facebook.

În ceea ce privește manifestul lui Cioloș și Macron, documentul promovează ideea unei Uniuni Europene ca stat suprafederal, fără însă să menționeze explicit aceste cuvinte. Mai mult, „manifestul” vorbește explicit despre crearea unei „identități” europene.

Printre altele se afirmă că alianța USR/PLUS și ceilalți „Macroni” din Europa doresc o Uniune Europeană centralizată, în care puterile statelor sunt limitate:

„Rezistăm oricărei tentații de creare a unei Uniuni Europene à la carte, în care fiecare stat membru alege ce vrea, ca mod de organizare a UE. Orice model de integrare și regrupare a unor state membre care vor să avanseze mai rapid în anumite domenii poate să fie o formă de inițiere și consolidare de etapă, benefică pentru proiectul european cu condiția asigurării accesului deschis și sprijinului pentru cei care vor să se alăture acestui proces pe parcurs” 

Manifestul susține întărirea pieței unice și dorește promovarea monedelor electronice, în defavoarea celor clasice.

Printre altele, documentul prezentat de Cioloș și susținut de Macron, dorește înființarea unor suprastructuri în care să fie înglobate guvernele naționale: Adunarea Națională și Adunarea Europeană. Conform documentului Adunările Naționale „Dezbat și propun priorități ale UE pe anul următor. Participă cetățeni, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri, ai guvernului și ai parlamentului”. Practic, prin înființarea unui astfel de organism, relevanța Parlamentelor și a Guvernelor Naționale ar deveni nulă, aceste adunări (nu menționează cine stabilește participanții) urmând să facă propuneri către Adunarea Europeană și apoi către Comisia Europeană.

Nici informațiile nu sunt lăsate la voia întâmplării. Documentul propune înființarea „de programe educaționale și de comunicare eficiente, care să prezinte tinerilor istoria europeană și să explice cetățenilor atât provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, cât și valoarea adăugată de apartenența la o Uniune puternică,
inclusivă și democratică”.

Evident, un punct important este rezervat combaterii „populismului”, adică denumirea pe care eurocrații l-au dat celor care nu cred în proiectul lor, dar și conservatorilor sau naționaliștilor precum Salvini, Orban sau Kaczinski.

Manifestul dorește, explicit, crearea unei identități europene și a unui „patriotism european”. În ceea ce privește cultura și istoria Europei, nu se vorbește despre creștinism, ci despre „valori și spirit”: „un spirit care poate fi întărit prin valorificarea patrimoniului material și imaterial al tuturor culturilor noastre, a creativității și a dinamismului tuturor popoarelor europene”.

Alianța USR/PLUS dorește implementarea cât mai rapidă a tehnologiei 5G, în ciuda rezervelor exprimate pe continent. Printre altele, subtil, se susține proiectul unei armate europene. Mai precis, este vorba despre „întărirea unei Uniuni Europene pentru Apărare care să consolideze totodată prezența și capacitatea NATO” și „întărirea
capacităților de răspuns și sprijin european în situația în care un stat membru este confruntat cu dezastre naturale sau cauzate de om, terorism, atacuri cibernetice sau atacuri hibride”.

În fine, manifestul dorește ca Uniunea Europeană să „controleze migrația”, prin dezvoltarea „unui mecanism eficient, care să includă întărirea granițelor europene, un management inteligent al fluxurilor migratorii, stabilizare politică și investiții europene în țările de origine”.