ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În celebrul de acum editorial de pe Hotnews, în care Tapalagă a reacționat la acuzele lui Daniel Dragomir afirmând că moare cu dinții în gâtul lor, autorul a folosit o figură de stil care a trecut neobservată sau luată prea în ușor.

L-a numit pe Dragnea „Pablito", numele de „alint" al celebrului narcos Pablo Escobar, eroul și mai celebrului serial „Narcos".

Folosirea acestei figuri de stil nu se reduce nicidecum la a-l mai face în încă un fel pe Dragnea mafiot. Ci are în spate o întreagă poveste care justifică, pentru Tapalagă, dinții în gâtul adversarilor.

Povestea în Narcos este următoarea: un mafiot traficant de droguri (cu înclinații populist-socialiste când vrea să acceadă în politică) este pe cale de a captura statul. Mituiește și controlează poliția, armata, justiția, când nu controlează asasinează și asediază (Curtea de Justiție a fost asediată la propriu, adică cu arme și gloanțe, de către o gherilă aliată cu Escobar). Ce să mai, omul e mai puternic decât statul columbian. Cum este combătut flagelul? Prin divizii antidrog columbiene și americane care, pentru a combate traficanții de droguri, încalcă toate regulile statului de drept. Ce fac mafioții fac și ei, însă, firește, pentru cauza cea bună: asasinează, apelează la metode ilegale, la înscenări, la tortură, la alierea cu alți traficanți de droguri din carteluri concurente. Divizia CIA likes that și e adânc implicată în toate aceste operațiuni, având în vedere că operațiunile ei ilegale și, care, de multe ori, încalcă suveranitatea statului columbian, sunt mult mai sistematice și mai performante decât ale diviziei antidroguri. Când ai de-a face cu mafiot ca Pablo Escobar, Pablito, care terorizează prin asasinate și atentate populația civilă, astfel de încălcări ale regulilor și folosiri a mijloacelor murdare nu prea trezesc protestari de conștiință sau tresăriri ale simtului deontologic. Ele sunt folosite doar pentru doar așa dai de capul mafiotului, într-un stat corupt până în maduva sa.

Asta e povestea în Narcos, care, totuși, e un serial bunicel care face măcar o propagandă inteligenței mijloacelor „extrajudiciare" folosite de serviciile secrete sau agențiile speciale în lupta lor împotriva oamenilor răi, fără a le eroiza excesiv și fără a scuza unele metode sălbatice folosite de CIA & comp. Adică nu te face să iubești CIA și luptătorii antimafie și nu îi eroizează, însă, totuși, le conferă acolo un statut de băieți răi dar necesari, îi umanizează, ca și pe mafioți, de altfel. Măcar.

Inteligenții noștri, cu sau fără ghilimele, în primitivismul lor, au preluat povestea asta de mai sus pentru a o transpune și a oferi un cadru de interpretare a luptelor intestine poreclite „lupta împotriva corupției" de la noi, însă într-un mod în care au transformat bunătate de serial într-un jalnic serial sergiunicolaescugen, în care eroizarea e maximă pentru mafioții de partea binelui, iar demonizarea adversarilor este maximă de pentru mafioții răi, în care se practică dezumanizarea fără rest. Au transformat un serial de nota 8 pe imdb într-o porcărie de nota 4. Pentru că, dacă vrei neapărat să ajungi la oamenii inteligenți, nu te apuci să creezi o poveste a luptei între bine și rău, ci o poveste în care există nuanțe. Dar la Tapalagă și ai lui e greu cu nuanțele. Asta și pentru că exagerarea joacă un rol tactic: acoperirea propriilor urme. Nu îți poți acoperi ilegalitățile decât dacă amplifici la maximul și demonizezi la maximum adversarul, de care ai nevoie ca de aer.

Astfel, Dragnea a devenit Pablito românesc (mă rog, noul, că primul a fost Năstase). Noul mafiot care a luat cu asalt justiția și statul românesc. E drept, nu cu asasinate, nu cu atentate, nici măcar cu acțiuni ilegale, ci, așa, cam cum se face politica oriunde pe planeta țărilor cu așa ceva. Dar, să trecem peste asta, să revenim la film. Deci Dragnea e noul mafiot absolut cu gașca de „penali" [PSD e un fel de cartel mafiot în acest film] care ia cu asalt statul. În lupta împotriva lui s-au angajat acești băieți buni, aliați cu CIA, care știu că nu au nicio șansă dacă îl combat pe Dragnea Pablito pe terenul legalității și cu mijloacele statului de drept. Prin urmare, îl combat prin încălcarea acestora, prin construirea unor instituții de coerciție care lucrează cu serviciile secrete, prin abuzuri, arestări, rechizitorii și condamnări forțate. Prin minciună, manipularea fricii și urii, prin încălcarea suveranității naționale, prin trădare în numele cauzei bune, prin încălcarea legilor și a Constituției. Prin alierea cu alți mafioți locali, pentru a distruge mafiotul țintă. Totul se justifică, nu-i așa, prin faptul că altfel nu pot da de cap mafiei locale.

Asta-i povestea pe care o vinde Tapalagă. Iar povestea, pe lângă faptul că e pentru proști, insultând inteligența, măcar prin comparație cu originalul de la care a plagiat, falsă în înseși premisele ei. 1. Este o falsă explicație pentru problemele României (suntem unde suntem mai ales pentru statutul de „țară proprietate străină", nu atât din cauza corupției, care e doar o condiție agravantă pentru acest statut) și 2. Machiavelismul ei brutal (scopul scuză mijloacele) nu are alt efect decât să înlocuiască un stat clientelar cu un stat polițienesco-clientelar.