Nume consacrate ale politicii românești, foști președinți de partide și parlamentari încă din 1990, au anunțat că se vor retrage începând din decembrie și nu mai figurează pe listele pentru alegerile parlamentare din acest an.

Unul dintre numele grele care face pasul în spate este fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. După ce a candidat la președinția României în 2009 și a fost președinte al Senatului între 2012 și 2015, liberalul a decis că e vremea să renunțe la politică. Acesta a avut patru mandate de deputat și două de senator, fiind ales pentru prima dată în 1992. Acum, Antonescu a anunțat că pleacă dezamăgit din viața politică și își va dedica timpul familiei.

Un alt nume important ce nu va mai fi văzut din decembrie pe holurile Parlamentului este Valeriu Zgonea. Fost președinte al Camerei Deputaților până în vara lui 2016, Zgonea părăsește politica mai mult nevoit după un conflict cu Liviu Dragnea care l-a exclus din PSD. Acesta a avut de-a lungul timpului 4 mandate de deputat.

Marko Bela este un alt nume cunoscut ce a decis să renunțe la politică după ce a fost parlamentar încă de la începuturi, din 1990, fiind cel mai longeviv membru al legislativului. Acesta a îndeplinit de-a lungul vremii și funcții de președinte al UDMR sau ministrul al Culturii în mai multe guvernări. Activitea acestuia de traducător și scriitor este mai puțin cunoscută, dar Marko Bela a promis să se dedice acestei pasiuni pentru restul vieții.

Un alt veteran al politicii românești care își anunță retragerea este social-democratul Anghel Stanciu. Acesta se va putea bucura acum pensia specială la a cărei implementare a participat, fiind unul dintre cei mai mari susținători ai legii pe care a inițiat-o alături de alți colegi, potrivit stirileprotv.ro. Acesta a fost ales încă din 1992, pe atunci pe listele Partidului România Mare, dar a trecut apoi odată cu declinul lui Corneliu Vadim Tudor la PSD.

Puiu Hașotti va face și el pasul înapoi după două mandate de senator și alte trei de deputat, precum și o scurtă perioadă la conducerea Ministrului Culturii.
Pe lângă aceștia, din decembrie vor mai fi câțiva zeci de parlamentari care nu se vor mai regăsi în noul Parlament, dar nu pentru că și-au dorit retragerea ci pentru că problemele penale i-au scos din joc.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews