ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul a declarat că este inadmisibilă situația în care Liviu Dragnea dorește să dărâme Guvernul. Moțiunea nu e nici măcar motivată. E doar dorința unui om de a avea puterea absolută, a declarat Sorin Grindeanu.

Asistăm la un război personal, purtat de un om, Liviu Dragnea, și de un grup restrâns din jurul său, într-un moment în care România avea în față o mare oportunitate, cu o economie care înregistrează creșteri record, a declarat, duminică, premierul Sorin Grindeanu.

„Astăzi asistăm la un război personal purtat de un om și de un grup restrâns din jurul său împotriva intereselor propriului partid și a Guvernului. Este tot ce se putea mai rău întâmpla României, într-un moment în care România avea în față o mare oportunitate. Avem o economie care înregistrează creșteri record, și asta nu o spunem noi, ci o spun Uniunea Europeană și toate organismele financiare, și ne bucurăm de o deschidere extraordinară în cancelariile occidentale. Au fost eforturi imense pentru a pune România pe făgașul corect și să reîncepem să contăm cu adevărat. (...) Liviu Dragnea folosește partidul pentru a-și dărâma propriul guvern. Este inadmisibil", a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria.

Premierul a comparat situația politică din România cu aceea a unui atlet care a luat startul bine, dar îi sunt puse piedici.

„Așadar, aș face o comparație: imaginați-vă un atlet care a plecat foarte bine din blocstarturi, cel mai bine, are toate șansele să câștige cursa și vine Liviu Dragnea din tribună și, după ce l-a aplaudat, îi pune piedică, nu cumva să ajungă la linia de finiș. Cam așa este situația în România în aceste zile, pentru că ne aflăm aici datorită dorinței exclusive a dlui Liviu Dragnea de a avea toată puterea într-o singură mână", a afirmat Grindeanu.

Premierul a mai atras atenția asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă moțiunea de cenzură va trece.

„Dacă moțiunea ar trece, vom ajunge la mâna lui Klaus Iohannis. Toți colegii mei să fie conștienți că fiecare bilă pe care o vor băga în urnă în favoarea moțiunii înseamnă mai puțină putere pentru PSD și mai multă putere pentru Klaus Iohannis. Există riscul deloc dorit să ajungem la alegeri anticipate. Îmi doresc stabilitate și în România, și în PSD. Doar un scaun de bucătărie nu poate înțelege că țara noastră are o mare oportunitate economică și politică. Orice fel de întâlniri vor fi făcute cunoscute. Am programat pe zilele următoare întâlniri. Spre deosebire de Liviu Dragnea, care vrea să-și dea jos propriul Guvern folosind un raport mincinos, cred că mulți colegi miniștri și-au făcut treaba. Am discutat cu Ion Iliescu în urmă cu 2 - 3 zile privind situația politică. Știți că dânsul nu spune da sau nu, a vrut să știe care e situația. La discursul de învestire am repetat cuvântul „normalitate", acum suntem departe de a fi în normalitate.

Acest partid înseamnă sute de mii de membri. Le-am cerut colegilor mei la Timișoara, transmițând acest mesaj către toți, să nu le fie frică. Acum s-a instalat frica. Am încercat să am dialog nu doar cu Liviu Dragnea, ci cu toți care conduc PSD. A venit această situație dintr-o dată. Acum 2 - 3 săptămâni spunea cât de bun este acest guvern, cât de bine merge economia. Dintr-o dată apare o evaluare care nu are nicio legătură cu măsurile de guvernare. Trebuia să existe o comisie de evaluare, care nu a existat. Ce trebuie făcut în acest moment e ca această coaliție PSD - ALDE să rămână la guvernare în continuare, fără ca vreun moment să se pună semnul întrebării și să existe riscuri. Când moțiunea trece sunt riscuri majore ca această coaliție să nu mai formeze majoritatea. L-am rugat azi pe V. Ponta, fiind deputat, să meargă în grupul PSD de la Cameră să transmită: că în perspectiva în care moțiunea pică, după acest moment mă voi întâlni cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea și voi cere în interiorul PSD miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, la fel cu coaliția. Nu voi decide singur, ci cu colegii mei.

Riscul cel mai mare pentru PSD este să treacă moțiunea. L. Dragnea a propus, eu știu 5 colegi de-ai mei care să fie viitori prim - miniștri. Sunt vreo 40 de miniștri propuși în viitorul cabinet. A spus că toți miniștrii din actualul cabinet vor face parte și din viitorul cabinet. Adică ori au mers lucrurile bine, ori nu. E o fractură de legică. Dacă moțiunea va trece ajungem la președinte, iar convingerea mea e că PSD va pierde guvernarea. Singurul lucru pe care nu-l accept și nu voi face parte este să fiu pus în situația de a fi actor principal în spargerea PSD. M-am gândit de ce această dorință de putere a lui Dragnea. Mi-e greu să dau un răspuns, dar acțiunile pe care le întreprinde nu mă fac decât să trag această concluzie. După OUG 13 am discutat cu Tudorel Toader, i-am cerut să țină cont de toate deciziile CCR, inclusiv ultima, și să vină cu câteva lucruri într-un calendar clar: legile justiției, care sunt aproape finalizate și cu pachetul privind măsurile pentru a evita sancțiunile date de decizia pilot de la CEDO. Mai sunt 4 luni în care trebuie să luăm măsuri. La nivel instituțional, nu intru peste treaba celor care sunt profesioniști. Tudorel Toader este un profesionist.”, a mai precizat premierul.

Sorin Grindeanu a spus că nu este membru al vreunui serviciu secret.

„Am primit în acest zile de la funcționari din cadrul Ministerului Dezvoltării diverse semnale. Nu am spus nelegale. Nu vreau să existe dubii. Fiind într-o perioadă de acest tip, am dorit să nu existe suspiciuni de niciun fel de culoare cum că banii publici ar putea fi folosiți pentru interese politice. Tocmai că această perioadă - 2 - 3 zile până la clarificare - am dorit să nu fie dubiu. Sunt lucruri pe care le vedeți dintr-o dată, deși termenul de depunere a fost 30 martie pentru PNDL (Programul Național de Dezvoltare Local) 2 trebuiau să se ia deciziile în zilele următoare nu s-a lanat, și dintr-o dată au fost lansate ordinele către județe. Am dcis ca timp de 2 - 3 zile, la Ministerul Dezvoltării, acest lucru să nu se întâmple. programul este corect și bun și va continua.

În spatele lui Sorin Grindeanu se află steagul României și al UE. O temă care revine evident, nu am niciun fel de legătură cu servicii secrete. Colaborarea pe care am avut-o în acest cinci luni din postura de premier sau anul în care am fost ministru al comunicațiilor a fost strict instituțional - e legal, corect și necesar. Nu am prietenii, legături cum au alții cu foști șefi al serviciilor secrete din României, ceea ce nu e un lucru rău. fiecare om își alege prietenii. Nu vreau să personalizez. Nu am prietenii cu mine de acolo. Așa, strict instituțional, am colaborat cu președintele Iohannis. Poza la știucă mi-a făcut-o Liviu Dragnea.

Am vorbit cu trei oameni - fostul meu șef de cabinet de la Timișoara, cu Marius Nica, fostul meu coleg de Guvern, l-am rugat să vină alături de mine, un specialist extraordinar de bun pe fonduri europene și un om extraordinar de bun pe cyber security. Aseară, un coleg parlamentar PSD îmi arăta o organizare incredibilă pentru ziua de azi, cu microbuze la aeroport. Această grabă îmi ridică semne de întrebare. Se puteau desfășura lucrurile normal. Am un secretar general mai nou care trebuie să se ocupe de aceste lucruri care țin de proceduri, nu vreau să dau senzația că procedural, eu mă agăț de funcție. Mi-e dificil să spun numărul celor care ne susțin, e tot mai mare. Mă interesează să se respecte procedurile constituționale. Nu am motive să îmi dau demisia. În moțiune nici nu se mai menționează raportul. Neavând motive să îmi dau demisia, singura modalitate este în Parlament", a mai spus Sorin Grindeanu.