ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laszlo Tokes, europarlamentar FIDESZ, a vorbit la Școala de Vară ”Tusvanyos”, ce a avut loc la Băile Tușnad (Harghita) în urmă cu o săptămână, despre „genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”, scrie Gândul.

Tokes i-a atacat și pe cei de la UDMR, formațiune acuzată că a ”contribuit atât la împuținarea maghiarilor din Ardeal, care sunt acum sub 1.300.000, cât și la colonizarea din ultimii 25 de ani a Secuimii”.

Într-un discrus în fața a 1.000 de oameni, Tokes n-a mai solicitat premierului Orban „protectorat pentru Transilvania”, ci a decretat: ”Nu mai avem la dispoziție încă 25 de ani să așteptăm, timpul nostru e acum, acum trebuie să acționăm. Nu mai e timp de incertitudini, de oportunism politic, de speech-uri care vor doar îndobitocirea poporului, care ne pot fi fatale. Acum e momentul autonomiei și al independenței, doar independența națională totală poate aduce înălțarea pentru maghiarime! Autonomia teritorială a Ardealului și a Partiumului trebuie să se înfăptuiască, iar unitatea militară secuiască înființată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu, la nevoie! Și trebuie să spunem răspicat acest lucru și în Parlamentul European, și în toate capitalele europene!”.
 
Partium era constituit inițial din comitatele Maramureș, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Țara Chioarului, Banatul de Severin și Zarandul de est. Aceste teritorii erau conduse de Principatul Transilvaniei, dar nu aparțineau oficial acestuia. Astăzi, denumirea de Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România; din județul Hajdu-Bihar din Ungaria; și din regiunea Transcarpatia din Ucraina.