ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an în ziua Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare din calendarul ortodox.
 
Cu această ocazie, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut următoarele declarații:


„Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanța, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română și Adormirea Maicii Domnului. (...) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României? Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi, toți, un moment de reflecție, astfel încât cei care gândim și simțim românește să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate. Forțelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar și o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor și misiunilor NATO și ale Uniunii Europene. De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută", a spus Iohannis

Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute. Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat. Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacității de reacție a forțelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potențiale situații sau acțiuni ostile din exteriorul Alianței. Aceste hotărâri care corespund întocmai intereselor României vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO".

Tot cu acest prilej a vorbit și Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților:
 
„Transmit tuturor românilor gândurile mele calde, în această zi de mare sărbătoare, în care prăznuim "Adormirea Maicii Domnului” și serbăm Ziua Marinei Române.

Îi onorăm și îi cinstim astăzi pe marinarii care servesc țara pe navele aflate sub pavilion românesc, precum și pe toți cei care activează în porturile noastre. Prin devotament și profesionalism fac, zi de zi, cinste României. Îndemânarea și curajul de care dau dovadă le aduc respectul și prețuirea noastră!

Responsabilitatea și loialitatea demonstrate de cei care și-au dedicat viața acestei profesii în cadrul misiunilor internaționale și exercițiilor desfășurate împreună cu partenerii noștri din cadrul Alianței Nord Atlantice, arată că România este un aliat de nădejde care contribuie substanțial la asigurarea securității colective.

Sfânta Fecioara Maria să vă însoțească și să vă ocrotească mereu!

La mulți ani marinarilor și navigatorilor români!”.