ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efecuat luni o deplasare de lucru la Haga pentru a avea discuții cu oficialii europeni privind susținerea aderării României la zona Schengen.

În discuțiile purtate cu ministrul olandez de Externe, Halbe Zijlstra, oficialul român a subliniat faptul că România îndeplinește toate condițiile necesare și are dreptul de a fi primită în zona de liberă circulație.

„Un subiect important aflat pe agendă a fost aderarea țării noastre la Schengen și de ce acest lucru trebuie să fie un element de interes pentru Olanda. România respectă de mulți ani toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen. Este timpul să fim clari și să cerem partenerilor noștri să respecte reglementările europene aprobând aderarea noastră la acest mecanism", a precizat Victor Negrescu, într-un comunicat publicat de MAE.

Mai mult, ministrul român a mers și până la a cere un vot în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a Uniuniii Europene privind aderarea.

„Aderarea României este un drept. Mesajul Comisiei Europene și al multor țări europene partenere este clar: România trebuie primită în Schengen. Nu mai avem ce și de ce aștepta. România participă deja la toate mecanismele tehnice în materie prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne și susține la nivel guvernamental toate măsurile care garantează îndeplinirea lor cu succes. În opinia mea, un vot în Consiliul JAI este necesar", a susținut Negrescu.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre stadiul avansat al relațiilor economice și despre elementele centrale aflate în acest moment pe agenda europeană, printre care se numără Cadrul Financiar Multianual, viitorul Uniunii Europene sau politica comună de apărare, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019.