ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul PSD Sorin Moisă a anunțat sâmbătă, pe Facebook, că pleacă din PSD, solicitându-i și liderului partidului, Liviu Dragnea, să demisioneze de la șefia formațiunii și de la președinția Camerei Deputaților, avertizând că, în caz contrar, România va fi izolată pe plan european și i se va tăia finanțarea europeană.

„Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat și adaptat la contextul actual al României o parte din reflexele îndelung cultivate în anii național-comunismului pe care le speram definitiv depășite. Doar în 1990 partea cea mai reacționară din FSN mai folosise acest discurs, pentru a-l abandona apoi și ea și a se legitima prin discursul integrării României în Uniunea Europeană și NATO. Acum suntem din nou în situația în care străinul rău conspiră împotriva României, în care Bruxelles-ul este ostil și inamic românilor, multinaționalele îi exploatează pe români, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea în stradă și se ocupă personal să comită diverse nedreptăți împotriva domnului Dragnea”, a scris Sorin Moisă pe pagina personală de Facebook.

Europarlamentarul critică inadecvarea, incompetența, stângăcia, complexele, lipsa aderenței spontane la elita europeană și occidentală a grupării Dragnea, despre care spune că sunt transformate în pretext de falsă mândrie națională.

„Ce oferă PSD acum nu este patriotism, ci naționalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, în mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social. O formă de discurs și practică politică ce apropie țara nu doar de grupul iliberal al țărilor de la Visegrad, ci și de Rusia lui Putin”, mai atrage atenția europarlamentarul.

Sorin Moisă denunță și „lipsa halucinantă de empatie individuală sau de grup” arătată cu prilejul aniversării lui Liviu Dragnea în ziua comemorării celor doi ani de la Colectiv.

De asemenea, europarlamentarul critică și neprioritizarea contrucției autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași, „durerea Moldovei, leagănul electoral al PSD”.

Moisă arată că PSD ar trebui să își asume „cu prioritate” lupta împotriva corupției deoarece electoratul acestui partid este cel mai vulnerabil la corupție, „la cea mică în mod direct, la cea mare în mod sistemic”.

„Nu cred cu niciun chip că există o majoritate tăcută furioasă care ar sta să se reverse în stradă să stopeze <<abuzurile justiției>>, cum spune PSD. Dimpotrivă, oamenii sunt obidiți și, convinși fiind că <<toți sunt niște hoți>>, probabil ar tolera chiar și excese ale justiției câtă vreme ele îi lovesc pe hoți, ceea ce, evident, nu e deloc dezirabil: într-un stat de drept și escrocii au drepturi. Sub nicio formă și cu niciun preț nu aș fi de acprd cu mutilarea justiției și perpetuarea în România a unui model bazat pe impunitatea elitei politice în fața legii”, mai scrie europarlamentarul.

Sorin Moisă cere demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD și a Camerei Deputaților.

„Chiar dacă la finalul procesului nu i s-ar dovedi vinovăția, poziția lui Liviu Dragnea în fruntea partidului și a Parlamentului României a devenit nesustenabilă oriunde în lumea civilizată. Pe 13 noiembrie, frecventabilitatea europeană și internațională a PSD, atât cât a fost ea construită în ultimii 20 de ani, a fost spulberată. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare și face ridicolă teoria complotului <<Statului Paralel și Ilegitim>>. Dat naibii, <<Statul>> ăsta dacă a preluat și controlul instituției europene antifraudă. Chiar dacă în sufletul lui s-ar ști nevinovat, singurul act cu adevărat patriotic pe care îl poate face acum Liviu Dragnea, dacă într-adevăr iubește România, este să se retragă”, mai spune Sorin Moisă.

Europarlamentarul atrage atenția că o acuzație de fraudă plecată de la o anchetă OLAF, cu caracter aparent sistemic, implicând o persoană de la vârful statului român care face numiri în funcții cheie, va arunca în aer orice încercare a României de a justifica menținerea unui buget important pentru propria dezvoltare după 2020. ”Ne va costa miliarde”, avertizează acesta.

„Cum credeți că poate justifica un politician dintr-o țară plătitoare netă la bugetul UE propriei opinii publice alocarea de bani mulți unei țări al cărei număr trei în stat este acuzat în acest fel de OLAF? Cu explicații despre statul paralel european?”, arată Moisă.

„Ce pare să se întâmple acum este că domnul Dragnea împinge România, pentru a se salva, înspre un proiect autoritar, pentru a justifica ignorarea reacției Uniunii Europene și SUA la o operațiune-șoc împotriva justiției. Românii, <<asediați>> de Bruxelles, multinaționalele și <<trădătorii sorosiști>> din interior, vor fi chemațio să îl apere pentru a nu pierde beneficiile guvernării PSD.”, mai scrie Sorin Moisă.

„Pentru toate aceste motive, astăzi am decis să îmi prezint demisia din PSD”, conchide europarlamentarul.
 
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a răspuns lui Sorin Moisă,  calificându-l pe europarlamentar drept un „securist mititel” și cerându-i să „prindă viteză”.

„Domnule Moise (sic!), dacă tot ați primit ordin de reincorporare, vedeți-vă de drum liniștit! Doljul a adus voturi cât pentru un europarlamentar PSD. Sper că nu pentru Dvs! Dacă eu nu vă cunosc, electoratul pe care pretindeți că îl respectați, nici atât! Am pierdut prea mult timp azi cu un securist mititel și neînsemnat ca Dvs... Prindeți viteză că are Cioloș nevoie de un argat acolo!”, i-a transmis Olguța Vasilescu lui Moisă într-un comentariu pe Facebook.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susține că plecarea lui Sorin Moisă din PSD este o pierdere imensă pentru stânga românească și că "un partid sănătos, democratic, nu ar da un Sorin Moisă nici pe o sută de Liviu Dragnea".
 
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu i-a transmis lui Sorin Moisa că PSD „a dus România în UE și NATO”, afirmând că gestul „fostului coleg” era inevitabil și spunând că apropierea acestuia față de Cioloș era mai mare decât cea față de PSD.

Ioan Mircea Pașcu a afirmat că Sorin Moisa „nu suflă un cuvințel” despre faptul că absorbția de fonduri europene în timpul cabinetului condus de fostul său șef, Dacian Cioloș, a fost timp de un an zero, după ce Moisa a criticat performanța relativ slabă în folosirea fondurilor europene.