Partidul Demos, mișcare asumat de stânga, a publicat o postare dedicată „tuturor femeilor, atât celor cis, cât și celor trans, precum și persoanelor non-binare”, prin care le urează "un 8 Martie solidar, militant și transnațional, în spiritul luptelor feministe de la începuturi”.

În postarea publicată pe pagina de facebook a Platformei, se amintește de primele greviste feministe din Statele Unite, dar și de „recunoaște valoarea muncii sexuale ca muncă în sens deplin, cu toate drepturile și protecția care decurg de aici”, referirea fiind la prostituție.
 
Din conducerea Demos fac parte oameni precum Oana Băluță, președinta Centrului FILIA, un ONG de extrema stângă, violent pro avort sau Claudiu Crăciun, exponent la protestelor de tip „Occupy” în România, nominalizat de Paul Hitter ca o figură centrală „în comandamentul protestelor #rezist”.

Redăm integral mesajul platformei Demos cu ocazia zilei de 8 martie.

"Demos urează tuturor femeilor, atât celor cis cât și celor trans, precum și persoanelor non-binare, un 8 Martie solidar, militant și transnațional, în spiritul luptelor feministe de la începuturi.

La începutul secolului trecut, femeile ieșeau în stradă cerând drepturi pentru ele și pentru comunitățile lor. Celebrul slogan al primelor greviste feministe din Statele Unite - "Bread and Roses / Pâine și Trandafiri, arăta nevoia de hrană pentru corp, dar și de bunăstare pentru suflet. Acestea sunt rădăcinile Zilei Internaționale a Femeilor, radicale și revoluționare. De-a lungul timpului, sărbătoarea s-a transformat într-una a florilor și felicitărilor, pierzându-și dimensiunea politică și de protest.

Grevele feministe care au avut loc în ultimii ani de 8 Martie în Polonia, Spania, Argentina, Statele Unite, și multe alte țări arată că spiritul acelor revendicări de acum un secol este azi la fel de actual. Femeile cer recunoașterea și recompensarea muncii neplătite de reproducere, de la sarcină până la creșterea copiilor și îngrijirea familiilor, indiferent cine face aceste munci, se luptă pentru combaterea violenței de gen, vor salarii care să permită vieți demne, cer încetarea politicilor de precarizare. Femeile sunt în prima linie a luptei pentru protejarea mediului, stoparea colonialismului și democrație adevărată. Se solidarizează cu femeile trans, cu lucrătoarele sexuale, cu comunitățile LGBTQI+, cu persoanele non-binare, și cu femeile de culoare și migrante.

Acesta este și feminismul nostru. Nu este feminismul individualist al celor care le încurajează pe cele puține să spargă plafoane de sticlă și să se împlinească prin carieră, de obicei susținute de munca domestică invizibilă prestată de cele mai puțin norocoase. Nu este feminismul care împinge femeile să ducă vieți conforme cu cerințele competiției de pe piața muncii salariate sau altfel să rămână la demisol. Ci este feminismul solidar al celor 99%. 
Feminismul asumat de noi recunoaște importanța muncii domestice și de îngrijire, arată cât de vulnerabilă la exploatare este această muncă și cere susținerea ei prin servicii publice gratuite și de calitate: educație, sănătate, îngrijire, timp liber. 

Feminismul nostru știe că violența de gen este în primul rând un instrument de exploatare și asuprire, care nu se limitează la viața privată ci este utilizat de angajatori și de stat deopotrivă. 

Feminismul nostru recunoaște valoarea muncii sexuale ca muncă în sens deplin, cu toate drepturile și protecția care decurg de aici. 
Nu în ultimul rând, feminismul Demos arată că războiul nu se duce între femei și bărbați, ci între majoritatea oamenilor și cei care profită de pe urma muncii lor. Atât munca din fabrici și birouri, cât și munca domestică”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews