ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Demos, mișcare asumat de stânga, a publicat o postare dedicată „tuturor femeilor, atât celor cis, cât și celor trans, precum și persoanelor non-binare”, prin care le urează "un 8 Martie solidar, militant și transnațional, în spiritul luptelor feministe de la începuturi”.

În postarea publicată pe pagina de facebook a Platformei, se amintește de primele greviste feministe din Statele Unite, dar și de „recunoaște valoarea muncii sexuale ca muncă în sens deplin, cu toate drepturile și protecția care decurg de aici”, referirea fiind la prostituție.
 
Din conducerea Demos fac parte oameni precum Oana Băluță, președinta Centrului FILIA, un ONG de extrema stângă, violent pro avort sau Claudiu Crăciun, exponent la protestelor de tip „Occupy” în România, nominalizat de Paul Hitter ca o figură centrală „în comandamentul protestelor #rezist”.

Redăm integral mesajul platformei Demos cu ocazia zilei de 8 martie.

"Demos urează tuturor femeilor, atât celor cis cât și celor trans, precum și persoanelor non-binare, un 8 Martie solidar, militant și transnațional, în spiritul luptelor feministe de la începuturi.

La începutul secolului trecut, femeile ieșeau în stradă cerând drepturi pentru ele și pentru comunitățile lor. Celebrul slogan al primelor greviste feministe din Statele Unite - "Bread and Roses / Pâine și Trandafiri, arăta nevoia de hrană pentru corp, dar și de bunăstare pentru suflet. Acestea sunt rădăcinile Zilei Internaționale a Femeilor, radicale și revoluționare. De-a lungul timpului, sărbătoarea s-a transformat într-una a florilor și felicitărilor, pierzându-și dimensiunea politică și de protest.

Grevele feministe care au avut loc în ultimii ani de 8 Martie în Polonia, Spania, Argentina, Statele Unite, și multe alte țări arată că spiritul acelor revendicări de acum un secol este azi la fel de actual. Femeile cer recunoașterea și recompensarea muncii neplătite de reproducere, de la sarcină până la creșterea copiilor și îngrijirea familiilor, indiferent cine face aceste munci, se luptă pentru combaterea violenței de gen, vor salarii care să permită vieți demne, cer încetarea politicilor de precarizare. Femeile sunt în prima linie a luptei pentru protejarea mediului, stoparea colonialismului și democrație adevărată. Se solidarizează cu femeile trans, cu lucrătoarele sexuale, cu comunitățile LGBTQI+, cu persoanele non-binare, și cu femeile de culoare și migrante.

Acesta este și feminismul nostru. Nu este feminismul individualist al celor care le încurajează pe cele puține să spargă plafoane de sticlă și să se împlinească prin carieră, de obicei susținute de munca domestică invizibilă prestată de cele mai puțin norocoase. Nu este feminismul care împinge femeile să ducă vieți conforme cu cerințele competiției de pe piața muncii salariate sau altfel să rămână la demisol. Ci este feminismul solidar al celor 99%. 
Feminismul asumat de noi recunoaște importanța muncii domestice și de îngrijire, arată cât de vulnerabilă la exploatare este această muncă și cere susținerea ei prin servicii publice gratuite și de calitate: educație, sănătate, îngrijire, timp liber. 

Feminismul nostru știe că violența de gen este în primul rând un instrument de exploatare și asuprire, care nu se limitează la viața privată ci este utilizat de angajatori și de stat deopotrivă. 

Feminismul nostru recunoaște valoarea muncii sexuale ca muncă în sens deplin, cu toate drepturile și protecția care decurg de aici. 
Nu în ultimul rând, feminismul Demos arată că războiul nu se duce între femei și bărbați, ci între majoritatea oamenilor și cei care profită de pe urma muncii lor. Atât munca din fabrici și birouri, cât și munca domestică”.