ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al SUA a făcut public raportul despre situația drepturilor omului în România pe anul 2017, documentul considerând că principalele probleme sunt legate de „corupția administrației, violența forțelor de ordine împotriva țiganilor și violența împotriva persoanelor din categoria LGBTI”.


În ceea ce privește „violența împotriva romilor”, raportul nu menționează vreun caz anume în 2017, ci doar pomenește de faptul că ONG care se ocupă cu drepturile țiganilor a menționat faptul că în 11 ani a documentat 43 de cazuri (4 pe an).

De asemene, autorii raportului vorbesc și de un caz din 2015, de la Rupea Brașov.

Ca și până acum, Departamentul de Stat al SUA acuză Biserica Ortodoxă Română pentru că nu ar fi returnat proprietățile confiscate de comuniști greco-catolicilor. 

Oficialii americani amintesc, la capitolul libertate de exprimare, în contextul protestelor masive de anul trecut, despre intervențiile publice ale ministrului de Interne, Carmen Dan, care a prezentat o„listă neagră” a jurnaliștilor care ar chema la manifestații anti-guvernamentale.

„În timpul unei conferințe de presă în februarie, ministrul de Interne Carmen Dan a acuzat, dându-le numele, câțiva jurnaliști care cheamă oamenii la proteste față de guvern. De asemenea, ea a criticat grupul de pe Facebook „Corupția uccide” din același motiv. Jurnaliștii și ONG-urile au caracterizat demersul lui Carmen Dan ca fiind contrar principiului libertății de exprimare și au susținut că prezentarea publică a unei „liste negre” este un act de intimidare”, se arată în documentul Departamentului de stat.

Tot la acest capitol, Departamentul de Stat notează că anumite organe mass-media ar fi forța plecarea „reporterilor cunoscuți pentru faptul că promovează statul de drept”. Printre aceștia, autorii raportului îi numesc pe Ondine Gherguț și Mălin Bot, Sabina Fati sau Mircea Marian.

La capitolul despre libertatea de manifestare, Departamentul de Stat menționează refuzul autorităților din Târgu Mureș de a permite organizarea unui marș secuiesc, de Ziua Libertății Secuilor. Cu această ocazie, Departamentul de Stat face o gravă eroare, afirmând că denumirea de „secui” ar fi o altă denumire pentru etnicii maghiari din Transilvania. 

În ceea ce privește migranții, raportul deplânge „retorica crescândă” împotriva acestora din spațiul public. 

Biserica Ortodoxă Română apare ca personaj negativ, ca în fiecare an, în raportul Departamentului de Stat. De data aceasta este acuzată de către Institutul Elie Wiesel pentru faptul că „oficiali” ai acesteia au făcut declarații de laudă „la adresa unor persoane din Mișcarea Legionară și a unora condamnate pentru crime de război”. 

De asemenea, sunt menționate și binecunoscutele cazuri în care autoritățile locale au fost somate de către Institutul Wiesel să redenumească străzile și obiectivele ce purtau numele poetului Radu Gyr și ale filozofului Mircea Vulcănescu.

Tot în acest context, este menționată și lansarea cărții „Nazismul sionist”, a generalului Radu Theodoru. La capitolul antisemitism sunt notate și „atacurile verbale la adresa unui filantrop evreu”, cu referire evidentă la George Soroș.

La secțiunea privind „violența împotriva persoanelor LGBTI”, care a fost descrisă drept „o mare problemă” pentru România, chiar la începutul raportului, documentul nu menționează decât cazul unui tânăr ce susține că ar fi fost bătut în Piața Unirii, în mai 2017, pentru că ar fi purtat haine în culorile curcubeului. Acuzația a fost prezentat doar de către site-ul Vice Romania, cu o orientare pro-homosexuală asumată, articolul fiind scris de un homosexual.

Asociația „Accept” a homosexualilor nu a raportat niciun caz de discriminare împotriva persoanelor LGBTI la locul de muncă în 2017, dar raportul menționează că au fost opt(8) asemenea exemple în 2016...

Coaliția pentru Familie este și ea acuzată, indirect, de către Departamentul de Stat: „Persoane publice, politicieni și susținători ai Coaliției pentru Familie au făcut remarci discriminatorii în ceea ce privește comunitatea LGBTI”. 
 
Jacob Grandstaff, jurnalist american de investigație, declara într-un interviu acordat publicației ActiveNews.ro că „ideologia dominantă a Departamentului de Stat este foarte apropiată de cea a lui Soroș. [...] pentru că majoritatea personalului din Departamentul de Stat este formată din democrați”