ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada SUA din România a dat publicității Raportul Departamentului de Stat privind situația respectării drepturilor omului în ‎România‬ în 2015. „Discriminarea socială față de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali și persoane intersex (LGBTI), dar și față de persoanele cu HIV/SIDA, în special copiii, a rămas o problemă”, se spune în preambulul acestui raport.

Respectarea drepturilor comunității LGBTI ocupă un capitol întreg din raport: „Acte de violență, discriminare și alte abuzuri bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen”. „Legea interzice discriminarea pe motive de orientare sexuală. Cu toate acestea, nu există legi care să abordeze problemele și nevoile persoanelor transgender și intersex”, se spune în raportul Departamentului de Stat al SUA. „ONG-urile (n.r. – e unul singur) au raportat că abuzul poliției și discriminarea socială a persoanelor LGBTI sunt frecvente și că doar ostilitatea afișată a împiedicat semnalarea unor cazuri de hărțuire și discriminare.

ACCEPT, un ONG care promovează drepturile LGBTI, a primit în cursul anului 2015 mai multe rapoarte despre agresarea și abuzarea unor persoane LGBTI, inclusiv un caz petrecut în aprilie/mai, în județul Bistrița-Năsăud, asupra unui copil de 17 ani care a suferit repetate abuzuri fizice din partea membrilor familiei, din cauza orientării sale sexuale. Până la jumătatea lunii septembrie, ACCEPT a primit trei rapoarte despre poliția  care nu a reușit să intervină sau să rezolve plângerile depuse de persoanele LGBTI care se confruntă cu violență și abuz; două cazuri sunt din București și unul din Iași. În toate cazurile, autorii abuzurilor erau membri ai familiei sau parteneri.

La 2 martie, o judecătorie a dat o decizie prin care confima clasarea dosarului în care polițiști din București erau cercetați pentru abuz în serviciu și incapacitatea de a proteja persoanele LGBTI în timpul unui eveniment din 2013 care marca luna LGBT și care a fost întrerupt de un grup de protestatari ce cântau sloganuri homofobe.

Intimidarea rămâne o problemă recurentă în licee, în absența discuțiilor privind diversitatea, egalitatea, orientarea sexuală și identitatea de gen. Programele complete de educație sexuală au fost absente din curriculum școlar.

Pe parcursul anului 2015, membrii comunității LGBTI au continuat să își exprime îngrijorarea cu privire la discriminarea în sistemul public de educație și de sănătate. Victimele nu au raportat cazuri specifice de hărțuire și discriminare, din cauza ostilității fățișe a societății. Numărul de plângeri primite de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe motive de orientare sexuală este de obicei scăzut, din cauza sub-raportării.
 
Ȋmpotriva persoanelor LGBTI a existat și discriminare în privința ocupării forței de muncă. ACCEPT a primit rapoarte despre opt cazuri, ghidând apoi reclamantul într-o posibilă direcție de acțiune. Un caz a fost rezolvat, după ce reclamantul a depus o plângere internă; alte trei persoane au refuzat să facă apel la CNCD sau la instanțe,  din cauza îngrijorării că hărțuirea va continua, preferând să ajungă la înțelegeri cu angajatorii.

La 20 aprilie, un preot din Brașov care preda religia ortodoxă a distribuit la clasele dintr-un liceu broșuri anti-LGBTI publicate la mijlocul anilor 1990 de către Biserica Ortodoxă. Broșurile încurajau discriminarea împotriva persoanelor LGBTI. Ca răspuns, autoritățile bisericești i-au tăiat preotului salariul pe câteva luni.

Înainte de 23 mai 2015, când parada gay din București s-a desfășurat fără incidente, aproximativ 50 de persoane au luat parte la un «marș al normalității», sprijinit de un ONG de extremă - dreaptă, Noua Dreaptă, pentru a protesta împotriva homosexualității.

Legea care reglementează capacitatea persoanelor transgender de a-și schimba identitatea este vagă și incompletă, având ca rezultat incoerența în practica judiciară în ceea ce privește recunoașterea legală a identității de gen. Autoritățile au refuzat recunoașterea modificării identității, cu excepția unui caz în care a avut loc o intervenție pentru schimbarea sexului. Din cauza procedurii legale dificile pentru recunoașterea de gen, persoanelor transgender le este adesea imposibil să obțină documentele care reflectă identitatea de gen, ceea ce duce la dificultăți în accesarea serviciilor unde sunt necesare documentele de identitate (instituții sanitare, transport, servicii bancare). Au existat rapoarte conform cărora persoanele transgender se confruntă cu dificultăți deosebite în accesarea serviciilor medicale, deoarece medicii au cunoștințe extrem de limitate despre problematica transgender și, în consecință, nu știu cum să trateze pacienții transgender. Aproape că nu există medicii care să aibă cunoștințele sau dorința de a efectua o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului. Accesul la servicii psihologice adecvate a fost, de asemenea, limitat, deoarece au existat puțini specialiști cu cunoștințele și expertiza necesare pentru a rezolva problemele transgender, în timp ce alții au refuzat să accepte pacienții transgender.

Pe parcursul anului 2015, ACCEPT a oferit consiliere cu privire la aspectele juridice ale recunoașterii de gen pentru cinci persoane.
A existat o lipsă de pregătire a personalului medical care lucrează cu comunitatea LGBTI în ceea ce privește abilitățile de comunicare, heteronormalitatea (n.r. – „doar un bărbat și o femeie se pot îndrăgosti”), preocupările legate de confidențialitate și atitudinile discriminatorii. Educația în școlile de medicină și în facultățile de psihologie cu privire la homosexualitate și mai ales transsexualitatea este limitată, homosexualitatea fiind prezentată drept un comportament deviant și o boală.”

Rezumăm: într-un an de zile, ACCEPT a primit trei rapoarte de la persoane LGBTI agresate/abuzate de către membri ai familiei sau de către parteneri de viață. Alte opt persoane LGBTI au fost discriminate la locul de muncă. Un preot a împărțit broșuri anti-gay găsite prin podul casei, iar polițiștii care n-au rupt pulanele în 2013 pe cei care au scandat împotriva homosexualității au scăpat nepedepsiți. 50 de oameni au făcut un marș al normalității, așa cum și alte câteva zeci au organizat o paradă gay. Transexualii nu-și pot face operații de schimbare de sex în spitalele românești unde bebelușii mor fără să mai aflăm de ce, iar victimele din Colectiv – din cauza bacteriilor. Personalul medical din România e praf, pentru că încă mai crede în heteronormalitate, iar facultățile de medicină sunt pulbere, pentru că nu predau diversiunea de gen. Prin urmare, conchide Departamentul de Stat al SUA, în România persoanele LGBTI sunt discriminate. N-avem cazuri ca să și argumentăm asta, pentru că ele n-au curaj să reclame, din cauza „ostilității fățișe”, dar noi suntem absolut siguri că există abuzuri și discriminare, susține Departamentul de Stat al SUA. Care strecoară subtil, la cauze, și faptul că în România „lipsesc din curricula școlară programele de educație sexuală”. Really? Really?!