ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații au lucrat în plenurile sesiunii de toamnă 14 ore/lună în medie, în total 44 de ore, cu patru ore mai puțin decât petrec restul angajaților la locul de muncă în decursul unei singure săptămâni.

Nici cumulând timpul petrecut în cele 20 de ședințe de plen, pe care le-au avut de la întoarcerea din vacanță (luna septembrie) și până în luna noiembrie, când aleșii au decis să își modifice programul pentru a se implica în campania electorală, deputații nu reușesc să ajungă la durata maximă legala a timpului de muncă/săptămână - 48 de ore, potrivit Codului Muncii.

În cele trei luni de activitate, deputații au petrecut în plen aproximativ 44 de ore, cu patru ore mai puțin decât petrec restul angajaților la locul de muncă în decursul unei singure săptămâni.

Deputații au petrecut cel mai mult timp dezbătând și votând legi, în plen, în luna septembrie, când au avut nouă ședințe, în total, 17 ore și 45 minute, iar cel mai puțin în luna noiembrie, când au avut doar două ședințe, care i-au ținut în sala de plen aproximativ patru ore.
 
Timpul petrecut în medie de deputați în sala de plen ar crește doar cu șase ore dacă am adăuga și activitatea pe care aleșii au avut-o sesiunea parlamentară februarie-iunie 2016. Asttfel, din februarie și până în noiembrie, cu execepția lunilor de vacanță parlamentară, deputații au lucrat în plen în medie aproximativ 20de ore pe lună.

În prima sesiune parlamentară, februarie – iunie, aleșii au petrecut cel mai mult timp dezbătând și votând legi în plen în luna martie, aproximativ 33 de ore și cel mai puțin în luna mai – luna dinaintea alegerilor locale - aproximativ 12 ore.

Camera Deputaților și-a votat, la sfârșitul anului trecut, un buget mai mare decât decât era prevăzut în forma Guvernului. Astfel, Camera Deputaților primea, inițial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă deputații au solicitat Ministerului Finanțelor o majorare pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni, potrivit Mediafax.

„Vă propun să fiți de acord să înlocuim anexele care conțin cele două bugete, al Camerei Deputaților și al Senatului, din forma adoptată inițial, în forma care corespunde hotărârilor celor două Camere ale Parlamentului. La Camera Deputaților de la 295 de milioane de lei ajungem la 340 de milioane de lei, o diferență de 45 de miloane de lei. La Senat de la 130 la 166 de milioane de lei, o diferență de 36 de milioane de lei'", a declarat președintele Comisiei de buget -finanțe a Camerei Deputaților, deputatul PSD Viorel Ștefan, în ședința de comisie care a precedat votarea legii bugetului de stat pe 2016.

El a afirmat că majorarea bugetelor se impune ca urmare a creșterilor salariale de 10%, dar și ca urmare a producerii efectelor ordonanței privind majorarea indemnizațiilor înalților demnitari.