ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații din comisiile juridică și de administrație au respins marți o propunere legislativă a UDMR, de înființare a unor regiuni de dezvoltare cu statut de autonomie specială, informează Rador.
 
Proiectul de lege înaintat de reprezentanții UDMR revendică posibilitatea solicitării de către Consiliile Județene a înființării unor regiuni de dezvoltare separate care să poată dobândi apoi statutul de autonomie specială, în regiunile unde o minoritate națională are o pondere importantă din totalul populației.
 
De asemenea, inițiatorii cer ca reprezentarea minorităților naționale istorice să fie proporțională cu numărul de cetățeni ai fiecărei comunități atât în cadrul instituțiilor locale, cât și naționale.

Propunerea legislativă pretinde că se întemeiază pe principiile rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, care, în forma inițială, prevedea o largă autonomie pentru Transilvania și dreptul de auto-guvernare, lucruri la care s-a renunțat pentru că românii și-au dorit unirea deplină.

Proiectul de lege înaintat de reprezentanții UDMR va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, însă votul final se va acorda în Senatul României, cameră decizională în acest caz.