ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a publicat joi seară pe contul lui de social media o postare în care atrage atenția asupra greșelii privatizării activelor economice pe care statul le deține în companii strategice ale economiei naționale, demontând inclusiv mitul conform căruia privatizările ar fi justificate de doctrina liberală. În mod și mai particular, deputatul arată că, în prezent, guvernanții ar trebui să fie reticenți chiar și în privința „listării pe piața de capital a unor pachete minoritare de acțiuni la unități fundamentale pentru economia românească, precum Hidroelectrica ori CEC”.

„Cea mai proastă idee pe care o poate propune cineva în contextul economic de după marea criză economică, de acum mai bine de un deceniu deja, este reprezentată de ideea privatizării activelor economice pe care statul le deține în economia națională. Nimeni, în afara marilor faliți ori a statelor eșuate, nu își mai înstrăinează prin așa numita „privatizare” companii strategice în aceste timpuri. Știu ce s-ar putea spune, că dreapta presupune nu știu ce iar ideea asta nu e în acord cu „doctrina de dreapta”, dar este fals. Privatizarea marilor companii de stat putea avea o rațiune pragmatică în contextul economic intern și global al anilor '90, dar aducerea lor in discuție astăzi denotă un dogmatism nerealist specific școlii economice de la Chicago, la modă în anii '80 ai secolului deja trecut. De aceea cred că trebuie să fim reticenți inclusiv cu idei care nu țin decât de aspectul restrâns al listării pe piața de capital a unor pachete minoritare de acțiuni la unități fundamentale pentru economia românească precum Hidroelectrica ori CEC. Avem atâtea exemple nefaste de transformare a vânzării unor pachete minoritare de acțiuni în operațiuni de preluare forțată a unor mari întreprinderi ori de subminare din interior a companiilor încât, chiar dacă acest pericol este destul de îndepărtat, suntem la ora în care este mai bine să suflăm și în iaurt. Cât despre bursă și piețe financiare, ar trebui să nu uităm faptul că după marea criză a instrumentelor derivate de pe piața americană și după criza financiară rezultată în lanț la nivel global, în anul 2007, prestigiul acestor instituții speculative a căzut. Să ne întoarcem la vorbele lui Vintilă Brătianu care vedea capitalul străin precum un „adjuvant” benefic al economiei românești, nici precum un stăpân și nici precum un vector de deșarte jocuri financiare!”, a scris joi deputatul Daniel Gheorghe (PNL) pe contul său de Facebook.