ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a pledat pentru stabilirea Unirii cu Moldova dintre Prut și Nistru ca proiect de țară esențial, în cadrul discursului susținut marți la cea de-a a XVII-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, jud. Harghita, întâlnire dedicată dezbaterii problemelor românilor din comunitățile istorice, aflați în pericol de a-și pierde identitatea. 
 
„Faptul că în acest moment există două state românești și o singură națiune, cu toții fiinnd români, este o anomalie față de care noi trebuie să găsim soluțiile pentru a o face să înceteze cât mai rapid. Noi, românii, suntem o națiune etnică, un stat național unitar, nu o națiune civică, cum s-a vorbit mai devreme, iar această noțiune nu ține de naționalism, din contră, atunci când națiunea este constituită pe baze pragmatice și realiste, iar nu pe ideologii sau premise fantasmagorice, așa cum încearcă unii să regândească națiunea între Prut și Nistru astăzi, când vorbim de origine, limbă, credință, identitate națională, paradoxal inclusiv drepturile minorităților naționale sunt mult mai bine respectate decât în prima situație. 

Cred că avem o problemă: noi nu ne jucăm poziția pe care o avem. România este țară membră NATO, țară membră UE cu drepturi depline, partener strategic al Statelor Unite și este, în momentul de față, cea mai puternică economie din această regiune. Și, cu toate acestea, noi tratăm relația cu R.Moldova aproape de pe poziții de inferioritate. Aproape că am ajuns să tratăm de la egal la egal cu orice personaj sulfuros care apare peste noapte pe la Chișinău și se erijează într-un fel de lider din umbră. Iar aici purtăm cu toții o mare vină. 

Noi, clasa politică, trebuie să ne asumăm acest proiect al Unirii. Pentru că România a reușit să-și ducă la îndeplinire principalul său proiect de țară, integrarea euro-atlantică, iar acum proiectul esențial îl reprezintă Unirea. Este anormal, absurd și aberant să avem două state românești într-o singură Europă. Iar Unirea ar trebui să ducă la conjugarea tuturor eforturilor pe care le avem, de aceea îmi doresc ca abordarea temei unioniste să nu fie parazitată de intrigi politicianiste, de dispute de stânga sau de dreapta (...). Unirea trebuie gândită ca proiect strategic, proiect identitar, proiect de construcție națională și proiect de păstrare a ordinii, stabilității, securității, democrației și bunăstării aici, în Europa de sud-est, la hotarul cu Rusia (cu zona de influență a Rusiei -n.r.). 

Din păcate, de multe ori suntem defazați de anumite jocuri geopolitice: îi lăsăm pe ruși să negocieze cu germanii, peste capul nostru, situația Republicii Moldova, de multe ori ne trezim că Ungaria reprezintă interesele Uniunii Europene în R. Moldova, că suntem scoși din formatul de negociere privind Transnistria, că nu controlăm fondurile pe care le alocăm pentru dezvoltarea Republicii Moldova care, paradoxal, ajung în buzunarele unor personaje dubioase de acolo, care de multe ori par a fi protejate și de statul moldovean și de statul român în același timp, că de multe ori lucrurile bune pe care le face România pentru R.Moldova, ca cel mai important partener comercial, economic și politic al acesteia din perspectiva proiectului de integrare europeană, nu se văd sau se percep la nivelul unui segment al opiniei publice din Basarabia ca fiind făcute de ruși. Există un deficit pe care îl avem în gestionarea elementelor de soft power, al războiului informațional, psihologic, al ideilor și mentalităților de acolo. În acest moment, Rusia și forțele care doresc să mențină R.Moldova într-o zonă gri, de periferie a Europei, mizează pe acest unic aspect. 

Din punct de vedere social, economic, uman, din punctul de vedere al celor un milion de locuitori dintre Prut și Nistru care dețin cetățenia României, membră U.E. și NATO, din toate aceste puncte de vedere Basarabia a revenit acasă. Dar vă rog să nu tolerăm această idee a unor identități paralele! Pe mine personal, aproape că mă apucă sila când văd oameni care se bat în piept cu cărămida europenismului și vin să ne țină nouă lecții de anti-corupție pe-aici prin România, după care se pupă cu rușii prin Piața publică pe la Chișinău și le explică despre moldoveni și români. Nu există moldoveni și români, există moldoveni și munteni, moldoveni și ardeleni, moldoveni și olteni, moldoveni și bucovineni, moldoveni și bănățeni, moldoveni și timoceni, moldoveni și maramureșeni, moldoveni și dobrogeni. Asta există, nicidecum moldoveni și români. Cu toții suntem parte a aceleiași națiuni. Atâta timp cât vom tolera în România această mentalitate care începe să ne depărteze tot mai mult și să ne rupă, nu vom reuși să mergem până la capăt și să îndeplinim marele nostru proiect.

Am încredere că în perioada următoare președintele României va derula o serie de demersuri pe tot ceea ce înseamnă relația specială și deosebită pe care o avem cu R.Moldova. Dar, aceste demersuri trebuie făcute de noi toți, nu doar de societatea civilă, nu doar de anumiți parlamentari, nu doar de președinte. Aici trebuie un efort comun, un efort care să țină cont de un concept integrat, care să ducă Unirea la îndeplinire într-un orizont de timp determinat, care să cuprindă instituții, partide politice, principalele puteri în stat, Biserică, societate civilă, cultură, identitate, economic, mediu de afaceri, absolut tot trebuie gândit în acest concept”, a explicat deputatul Daniel Gheorghe (PNL) în alocuțiunea ținută marți la școala de vară a românilor din comunitățile istorice.
  
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, jud. Harghita, este organizată de Centrul Cultural Toplița, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Federația Organizațiilor Românești din centrul și sud-estul Europei și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.