ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Acest moment nu mai trebuie să fie doar unul festivist, cu defilări și discursuri.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri. 

 

Deputatul Daniel Gheorghe a susținut un discurs în plenul Parlamentului în care a evidențiat importanța legii cu privire la sărbătoarea Centenarului Marii Unirii de la 1918.

Acesta a vorbit și despre proiectul „provocator Trianon 2020” inițat de guvernul de la Budapesta prin care se dorește să „să realizeze o formă de manipulare a istoriei, să pună în umbră centenarul Marii Uniri a României”.

„Am văzut un amendament al colegilor de la UDMR care vizează caracterul de stat național. Iarăși se face confuzia între ideea de identitate națională care înglobează toți românii într-un concept civic indiferent de origine, etnie sau sau religie cu un concept exclusivist, un concept de natură retrogradă. Ca să vă dau câteva exemple, la momentul Marii Uniri, rege al României era un etnic german, Ferdinand, iar regina României era Maria care era englezoaică, dar cu origini germane și cu înrudiri în Rusia. Unul dintre cei mai mari eroi ai armatei române în primul război mondial și prim-ministru pentru o scurtă perioadă în 1919 era un etnic evreu Artur Văitoianu Voithofer, pe numele original, așadar nu este niciun fel de naționalism dintr-acesta revanșat sau șovin în acest proiect așa cum foarte eronat încearcă să prezinte realitatea colegii noștri de la UDMR. Suntem înr-un moment în care trebuie să înțelegem acest proiect de lege din perspectiva unității naționale.  

 Cred că este foarte important să trecem peste disputele electorale, să trecem peste diferențele doctrinare, să trecem peste deosebirile dintre noi și să înțelegem că 100 de ani de la Marea Unire înseamnă un moment de identitate, un moment de rememorare și un moment de reconsolidare a demnității naționale pentru că prestigiul României la nivel internațional este mai scăzut decât a fost vreodată. Iar această țară și-a pierdut demnitatea sub multe aspecte, în primul rând din pricina noastră, trebuie să o spunem drept. De aceea vă atrag atenția asupra unui proiect provocator care se va derula lângă noi. Este vorba de acel Trianon 2020, un proiect prin care guvernul de la Budapesta încearcă să realizeze o formă de manipulare a istoriei, să pună în umbră centenarul Marii Uniri a României. Este un proiect mult mai bine finanțat și un proiect de propagandă care vizează decredibilizarea României și chiar destabilizarea regională. Așadar, acest proiect este foarte important pentru noi toți și cred că ar trebui să trecem dincolo de orice orgolii și orice diferențele între noi și să ne bucurăm cu toții că împlinim 100 de ani de unitate națională în cadrul statul național unitar român realizat prin jertfele a peste opt sute de mii de români în perioada primului război mondial 1916-1919 și realizat prin efortul acestei întregi națiuni pe parcursul anului 1918, fiind încununat de momentul 1 decembrie Alba-Iulia”, a spus Daniel Gheorghe în plenul Parlamentului. 

Și Academia Română a atras atenția despre faptul că guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire.