ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O teroristă condamnată la 15 ani de închisoare, Fatima Aberkan, cunoscută drept "Muza belgiană a ISIS”, a fost eliberată de justiția belgiană după numai patru luni.

Avocatul femeii, Cedric Moisse, a contestat în apel sentința din 14 aprilie, deoarece Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță a Belgiei, nu a fixat o dată la care Aberkan să poată face apel, deși a avut la dispoziție cinci luni în acest sens.

Moisse a insistat că instanța a depășit "perioada de timp rezonabilă”.

Curtea de Apel a fost de acord cu argumentația și a decis eliberarea lui Aberkan, femeia cel mai dur condamnată pentru terorism în Belgia, poreclită de presă "Mama Jihadului”.

Judecătorul i-a impus islamistei o serie de condiții pe care trebuie să le respecte pentru a rămâne în libertate. Astfel, ea nu are voie să viziteze cartierul Molenbeek, de unde provind numeroși islamiști, trebuie să predea autorităților pașapoartele belgian și marocan, să nu părăsească teritoriul țării, să se prezinte în mod regulat la secția de poliție, să nu iasă din casă între 22 și 06, să meargă la ședințe cu un psiholog, într-un centru pentru deradicalizare și să nu intre pe site-uri care promovează jihadul și terorismul, potrivit realitatea.net.

În aprilie 2015, Fatima Aberkan a fost condamnată la 15 ani de închisoare, pentru participare la conducerea unei grupări teroriste.
 
Deputatul Daniel Gheorghe a comentat acțiunea incalificabilă a justiției belgiene, catalogând-o drept  "o neglijență absolut inexplicabilă", care "a dat naștere unei erori de procedură care a dus la eliberarea unei teroriste islamiste condamnate la 15 ani de închisoare și a cărei întreagă familie este implicată în acte de jihadism".
 
"În schimb, în mod penibil, instanța belgiană a pus-o sub control judiciar impunându-i ședințe de ,,deradicalizare", mers la psiholog și să nu intre pe site-uri cu caracter terorist. Eu personal nu mă mir și țin minte și acum ce îmi povestea acum 2 ani și jumătate un taximetrist, noaptea prin Bruxelles, despre felul în care poliția și justiția belgiană închid ochii la infracțiuni grave și tolerează bande criminale.
 
Astfel de decizii ale unei instanțe europene, culmea , una chiar din capitala Uniunii Europene, ne pot afecta pe toți cetățenii acestui continent în modul cel mai grav posibil și sunt convins că nu e pentru prima dată când o instanță belgiană acordă clemență pentru persoane implicate în acte de jihadism", scrie deputatul PNL pe contul personal de Facebook.
 
Daniel Gheorghe se întreabă dacă nu cumva astfel de fapte grave nu ar reclama instituirea MCV în Belgia?
 
"Oare astfel de breșe care pot duce la grave atentate pe teritoriul oricărei țări europene nu ar reprezenta un motiv de MCV pentru o țară precum Belgia, țară în a cărei capitală, Bruxelles, la doar vreo 4-5 km de Comisia Europeană și de Parlamentul European, se găsește un cartier, Molenbeek, devenit cartier general al terorismului transfrontalier ? Iată încă a nu știu câta dovadă a faptului că monitorizarea pe justiție, care a împlinit deja 9 ani, este de fapt un mecanism subiectiv de control și constrângere politico-economică a poporului român!"