ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a vorbit în Parlament despre legea pregătită de coaliția PSD-ALDE, prin care anumite zăcăminte de gaze din Marea Neagră vor fi concesionate unor companii străine. Despre aceste exploatări, care se anunță extrem de nefericite pentru statul român, ActiveNews a scris aici.

 
Parlamentarul ilfovean arată că noul act normativ oferă „concesii nemaiîntâlnite companiilor străine”, iar Guvernul renunță la orice interes în afacere. Întregul zăcământ, estimat  între 48 și 82 miliarde metri cubi de gaze naturale,  va fi exploatat de companiile Exxon Mobil, Lukoil și OMV.

„Se acordă concesii nemaiîntâlnite companiilor străine care exploatează zăcămintele de gaz din Marea Neagră. Respectiv nivelul redevențelor va fi păstrat la cota din momentul începerii operațiunilor. Așadar, Guvernul își impune să nu crească redevențele în raport cu propriile sale necesități și propria politică economică.

Nu mai spunem că și-așa nivelul redevențelor - care este mic în România, având o medie de 7%, este calculat la prețul de referință al gazului din 2012: 45 lei/megavatt oră în loc de 89 lei. De asemenea,  în acest proiect se vorbește de un credit fiscal, care reprezintă o formă de garantare a unor investiții străine, din bugetul public, alimentat de contribuabilii români. Așadar, avem un ajutor de stat.

Sunt exceptate de la punerea în aplicare a ordonanței 7/2013, prinvind impozitarea supraprofiturilor rezultate din dereglementarea prețurilor la gaze pe așa piață liberalizată. Statul român pierde o resursă strategică și aș vrea ca doamna Dăncilă să-mi spună clar: de ce cedează suveranitatea națională către niște companii străine, de ce renunță la dreptul suveran al României de a gestiona, în acord cu toate tipurile de interese, toate tipurile de resurse?”, a sunat mesajul deputatul PNL.